fredag 6 augusti 2010

I Japan läser man i tunnelbanan


Så hur kommer det sig att jag läser en japansk bok av en japansk författare som ingen hört talas om?

Det måste nog tas från början.

Den första juli i år reste jag med min älskade sambo till andra sidan jordklotet och besökte Japans huvudstad Tokyo. Stadens kollektivtrafik är en hel vetenskap bestående av tåg, tunnelbana, buss, monorail och flertalet olika bolag som driftar de olika färdmedeln. Vagnarna är ofta fulla och det sägs att det finns handskbeklädda personer som jobbar med att enbart trycka ihop folk i vagnarna så det går in fler. Cirka två miljoner människor passerar varje dag stationen Shinjuku i östra Tokyo. Japaner åker kollektivt och det gör de ofta.

Japanerna tycker också om att hålla sig sysselsatta när de åker kollektivt. De sover, de spelar tv-spel, de sms:ar med sina mobiler och en och annan tar upp en bok.På flera tåg/metrostationer finns det en bokhandel vid namn Book Express. Dessa relativt små butiker kryllar av japaner och säljer all möjlig litteratur; en dröm för en boknörd trots att man inte förstår ett enda japanskt tecken. Jag insåg direkt att jag var tvungen att köpa med mig en boksouvenir hem och försöte få tag på Berättelsen om Genji men den kände japanerna inte till. I stället köpte jag en bok som låg etta på topplistan utan att ha en aning om vad det är och det blev just en bok av Keigo Higashino som jag inte vet namnet på. När jag kommer hem och googlar på författaren hittar jag att han är en prisad och populär japansk deckarförfattare som skrivit massor. Dock hittar jag enbart en bok att få tag på här och den är på engelska och det är just Naoko.

Okänd bok av Keigo Higashino

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar