Fortsätt till huvudinnehåll

I Japan läser man i tunnelbanan


Så hur kommer det sig att jag läser en japansk bok av en japansk författare som ingen hört talas om?

Det måste nog tas från början.

Den första juli i år reste jag med min älskade sambo till andra sidan jordklotet och besökte Japans huvudstad Tokyo. Stadens kollektivtrafik är en hel vetenskap bestående av tåg, tunnelbana, buss, monorail och flertalet olika bolag som driftar de olika färdmedeln. Vagnarna är ofta fulla och det sägs att det finns handskbeklädda personer som jobbar med att enbart trycka ihop folk i vagnarna så det går in fler. Cirka två miljoner människor passerar varje dag stationen Shinjuku i östra Tokyo. Japaner åker kollektivt och det gör de ofta.

Japanerna tycker också om att hålla sig sysselsatta när de åker kollektivt. De sover, de spelar tv-spel, de sms:ar med sina mobiler och en och annan tar upp en bok.På flera tåg/metrostationer finns det en bokhandel vid namn Book Express. Dessa relativt små butiker kryllar av japaner och säljer all möjlig litteratur; en dröm för en boknörd trots att man inte förstår ett enda japanskt tecken. Jag insåg direkt att jag var tvungen att köpa med mig en boksouvenir hem och försöte få tag på Berättelsen om Genji men den kände japanerna inte till. I stället köpte jag en bok som låg etta på topplistan utan att ha en aning om vad det är och det blev just en bok av Keigo Higashino som jag inte vet namnet på. När jag kommer hem och googlar på författaren hittar jag att han är en prisad och populär japansk deckarförfattare som skrivit massor. Dock hittar jag enbart en bok att få tag på här och den är på engelska och det är just Naoko.

Okänd bok av Keigo Higashino

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…