Fortsätt till huvudinnehåll

Kulturloggen goes Kulturresa i Sydostasien

Jag har länge drömt om att resa till ganska många olika destinationer och jag har de senaste åren försökt bocka av dessa allt eftersom. Vissa, som storstäderna, är enklare än andra. När det kommer till de lite svårare destinationerna finns Abu Simbel i Egypten, Petratemplet i Jordanien, Machu Pichu i Peru och så vidare. Och så har vi så klart Angkor, världens största religiösa byggnadskomplex med templet Angkor Wat från början tillägnat den hinduiske guden Vishnu. Angkor ligger i norra Kambodja och känns lite halvt omöjligt att inta för en storstadsturist som mig och det känns mest som en avlägsen dröm men inte länge till. Om exakt en månad, 19 juli, börjar jag min rundresa i ett av Sydostasiens länder.

Efter en alldeles för lång flygresa (ser inte fram emot det, förtränger den så länge) till Siem Reap och därefter ska jag göra följande:

* Besöka Angkorområdet med bland annat Angkor Wat, Angkor Thom, Prasat Chrung, Bayotemplet, Elefantterassen, Phimeankas och Ta Prohm. En solnedgång vid Phnom Bakheng eller Pre Rup ska också hinnas med. 

* Besöka en lokal landsby där de tillverkar kvastar och kanske ska jag lära mig att skörda eller plantera ris. Eller kanske hjälpa byborna med boskapen eller med att fiska. Det beror lite på vad de gör just den dagen. En lokal khmerlunch blir det hur som helst. 

* Besöka ett NGO-projekt som ger fattiga kvinnor arbete med att väva mattor. 

* Bli välsignad av en munk (landsreligionen är Buddhism)

* Besöka Battambang, en stad i nordvästra Kambodja bestående av fransk kolonialarkitektur, jordbruk och rubingruvor. Det blir även besök till närliggande Phnom Banan, ännu ett tempel, och klippområdet Phnom Sampeau med sina grottor. Det blir även besök på Battambangs största sevärdhet Ek Phnom-templet med fantastiska träsniderier. 

*Besöka krukmakartäta Kompong Chhnang 

*Besöka Udong som varit Kambodjas huvudstad fram till mitten av 1800-talet. 

*Besöka nuvarande huvudstaden Phnom Penh med Kungapalatset, Silverpagoden, Wat Phnom och ett besök på Choeung Ek, eller Killing fields, ett sorgligt minne efter de röda Khmererna med bland andra Pol Pot i spetsen. 

*Besöka kuststaden Kep med lite lugnare tempo, ett och annat bad i Thailandsviken och lite bokläsning på vita stränder. Hej Bungalow! Promenader och utflykter före den långa hemresan från
Phnom Penh. 

Tips av alla dess slag mottages tacksamt, nu är det bara att sätta igång med att planera vad för litteratur en ska ta med sig va? 

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.