Fortsätt till huvudinnehåll

Bokmässan 2013 närmar sig med stormsteg...

...och det kanske är dags att börja fundera på vad man ska göra där? 

Jag brukar försöka sluka åt mig så mycket som möjligt av årets tema för att få ny inspiration och vidga mina litterära vyer. Jag är där lördag och söndag i år och jag tänker lite så här: Hitta ett (Haha lycka till...) seminarium varje klockslag och försök gå på så många som möjligt av dessa. Ibland måste man äta och gå på toaletten men det är inget jag prioriterar i min planering (är det bokmässa en gång om året så är det). Jag har kryssat för det här:

Lördagen 28/9

10:00 Måste allt vara sant? Fram med fiktionen. Om de senaste årens biografiska trend och vad som hänt med romanen tack vare Norén, Knausgåd och Gardell. 

11:00 Hur gestaltas romer i skönlitteraturen? Tema Rumänien om ett av världens och historiens mest utsatta folk. Bubblare: Nobelpristagaren Mo Yans författarskap

12:00 Min bok är din bok. Hanaa al-Ramli berättar om att starta bibliotek i flyktingläger i Mellanöstern. 

13:00 Drömmen om det fullkomliga med finfina bokvännen Jessica Johansson (Ord och inga visor) och Ester Roxberg. 

14:00 Är exilen en del av rumänsk litteratur? Tema Rumänien. Här kan jag även varmt rekommendera Steampunk med Nene Ormes, somjag hört prata om ämnet ett par gånger tidigare. Dock att Helena Dahlgren och Caroline L Jensen pratar skräck i seminariet Vampyren och den eviga hungern kl 14:30 som jag så klart inte vill missa. Alltså en krock som heter duga, den där tidsmaskinsklockan som Hermione har i Harry Potter hade varit trevlig att ha. 

15:00 Jonas Gardell pratar om hela sin trilogi i Torka aldrig tårar utan handskar - verket är fullbordat. Misstänker att alla på hela mässan kommer att köa till den här punkten, även om Jonas har massor av punkter underm ässan. Jag lyssnade på honom förra året, då talade han om del ett, så det kan hända attj ag smiter in på bubblare så som Himlen i magen med tema Rumänien i stället. 

16:00 Att överleva, klämd mellan stormakterna med fantastiska Sofi Oksanen. Beskrivning är överfödig här va?

17:00 Vill jag gärna lyssna till Mircea Cartarescu i punkten Postmodern röst från Rumänien. Jag tycker att han är väldigt spännande. 

Söndagen 29/8

10:30 skull jag gärna lyssna till Kunglig äktenskapsmarknad med Anna Laestadius Larsson om sin bok om Gustav II:s hov, kanske lite av en Wolf Hall för Sverige? Men det lutar mer åt Dagboksanteckningar från ett källarhål som är en föreställning kl 10:45 vilket jag tycker låter häftigt. 

12:00 tycker jag att punkten Science fiction för unga läsare lockar mest, även om Berättandets psykologi på tema Rumänien också verkar intressant. 

13:00 Finns det flera lite halvintressanta punkterkanske blir det Kulturen - framtidens hälsobuffert? eller Fråga forskare om språk och läsning. Eller så blir det umgänge eller bokshopping eller något helt annat. 

14:00 Självklart tänker jag lyssna till Mattias Boström prata om Sherlock Homes i punkten Ett odödligt geni

15:00 Jag tror att Fri kärlek, modellindustri och arg feminist mot skönhetsideal med bland andra Lina Neidestam blir en värdig avslutning på min mässa för i år. 

Om jag har planerat in någon bokshopping? Nej det kan jag inte påstå, men det betyder väl knappast att jag åker hem tomhänt. Något rumänskt borde jag väl ta mig an, jag är sugen på Jacob beslutar sig för att dö av Catalin Dorian Florescu och så klart av något av Mircea Cartarescu, kanske hans senaste, Travesti? Jag borde även grabba tag i Jessica Johanssons debut Thrillerliv och möjligen på lite scifitips på de två scifirelaterade seminarierna jag flaggatför ovan. Även Mattias Boströms Sherlockbok ligger risigt till för ett inköp. Och så hoppas jag så klart på lite nya serier/grafiska romaner.

Handarbete på bokmässan? Självklart tänker jag roffa åt mig det senaste inom stickning på mässan. I monter B00:08 hittar man Andina förlag som alldeles precis gett ut Vantar för alla årstider och som har ett seminarie på temat i sin monter bl.a. lördag kl 11:00 och söndag kl 14:00. Bonnier fakta i monter B02:02 ger snart ut Älskade kofta som jag och många med mig nog hoppas ska finns redan på mässan. Känguru förlag har flera bra böcker om handarbete och de finns i monter B08:02. Sedan är jag ganska nyfiken på nyss utkomna Stickarens stora mönsterbok som getts ut av Ordalaget förlag och finns i monter B03:60.  

Vad ska du lyssna til på mässan, och vad ska du shoppa?

Kommentarer

  1. Den där krocken rumänien/steampunk/vampyrer... för min del är det problem alla tre dagarna med krockelikrockar... Vi får se om vi lyssnar på Oksanen ihop i år med, att åka rulltrappa med henne 2011 är fortfarande en av höjdpunktena på den mässan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha ja hon är ju inte så stor, om man räknar bort hennes hår ;)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.