Fortsätt till huvudinnehåll

Månadens bok

För ett tag sedan skrev jag om den tråkiga nyheten att bokklubben Gondol läggs ner. Jag har allt sedan dess väntat med spänning på den ersättande klubben, Månadens bok. I veckan trillade den in genom brevinkastet och till min fasa är det så klart ett deckarpaket som är månadens bok. Bläddrar jag vidare kan jag även få köpa Keplers senaste bok till specialpris. Jaha, tänker jag. Jag som ville bli överraskad och få ta del av böcker som jag inte hört talas om men som på något magiskt sätt passar mig perfekt. Visst finns det några intressanta titlar längre fram i tidningen men då har jag väl redan tappat suget lite och får den här känslan av de där breven som kommer hem där man får välja 5 böcker jättebilligt fast så hittar man bara två som man vill läsa. Minns ni, de där arken med böcker som såg ut som frimärken som man skulle riva av och klistra på sitt svarskuvert? De kanske finns fortfarande, men jag har länge haft "ingen reklam, tack" på min ytterdörr. 

Men plötsligt trillar det ut ett löst litet blad ur min månadstidning, det heter "Ett blad" och innehåller åtta väl utvalda böcker, sådana där böcker som man inte riktigt känner till men genast blir nyfiken på. Böcker som känns som lite mer än bara nöje för stunden, böcker som ger en nya insikter om världen. Eller vad sägs om det här:

Den bästa dagen är en dag av törst - Jessica Kolterjahn. En roman om ett år i Karin Boyes liv, känns otroligt lovande. Jag tänker direkt på min kärlek till Sara Stridsberg när jag läser om den här boken, helt utan att ha läst boken. Jag gillar att läsa romaner om människor som har existerat. 

Bröderna Sisters - Patrick DeWitt. Nominerad till det stora Bookerpriset, jämförs med bröderna Cohen och omtalas som en bok som skulle kunna ha skrivits av Cormac McCarthy, om han hade haft någon humor förstås. 

Läs alla tips från Maria Törner-Mason i Ett blad här. Jag ser fram emot att få det lilla bladet fler gånger. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.