Fortsätt till huvudinnehåll

Bokmässan schmokmässan!

Om en ynka vecka är jag på bokmässan i Göteborg, denna boknördarnas största högtid som man så klart längtat efter sedan man åkte tåget hem från förra årets mässa (vilket för min del skedde ihop med fulla fotbollssupportrar).

Jag har varit på mässan en gång förut och sitter nu och funderar över vad jag tänker göra annorlunda, vad jag lärde mig av förra året och framför allt vad jag ska sysselsätta mig med i fyra dagar. Förra året var jag där en dag och jag gjorde det fatala misstaget att ta med sambon, eftersom jag inte vågade åka själv. Han gnällde konstant. Jag väcker honom och han gnäller för att han måste gå upp tidigt på en lördag, han gnäller "det är tråkigt att åka tåg" när vi åker tåg och så vidare. Varenda monterprogram jag går på får jag höra "det här är tråkigt, ska du verkligen kolla på det här?" och jag känner en enorm lättnad när han går och sätter sig på en soffa.

Jag knatade ner till Norstedts monter för att lyssna på herr Knausgård och efteråt skulle jag tillbaka till den där soffan, som var på andra våningen, och jag hittade inte en enda trappa. Jag gick runt i cirklar länge, hamnade alltid tillbaka i Norstedts monter, och till slut gav jag upp när jag hittade Värmlandsmontern för jag behövde samla mig och kolla på en karta. Det bör tilläggas att jag redan då hade kallats originell av John Ajvide Lindquist (jag hade med mig ett bokomslag att signera, inte hela boken), stått och talat gott om Mikael Niemi när han står jätme mig och gått rakt in i Dick Harrison. Jag sätter mig i alla fall ner på en stol i Värmlandsmontern med en massa tanter och fram kommer Inger Sandberg och berättar om tummen och långa farbrorn. Därefter dyker John Ajvide Lindquist upp igen och låtsas vara den som ska intervjua honom och alla tanter blir förvirrade. Vilken grej, tänker jag! Att jag nästan missade det här.

Vad vill jag då ha sagt med det här babblet? Jo jag har suttit och planerat vad jag ska göra på årets mässa. Jag har markerat seminarier och om jag ska följa det programmet så kommer jag inte ha tid att äta eller gå på toaletten. Dessutom brukar man kunna lyssna på seminarier i efterhand i lugn och ro. Jag måste tänka om, jag kan inte missa ett oväntat Ajvidegig för att jag sitter i en seminariesal! Jag måste planera om, eller ska jag strunta i att planera helt?

Jag har ett par seminarier där isländska författare deltar, ett par på det tyskspråkiga temat och någon favoritförfattare så som Falkenland som jag vill gå på, men sedan vill jag nog faktiskt snubbla runt på golvet, bland författare och bokälskare i montrarna. Jag vill ramla över en författare jag aldrig hört talas om, bli förälskad och köpa en signerad bok. Jag har planerat in lite förlagsmingel med några av mina favoritförlag (Printz Publishing, Forma books, Sekwa och Elisabeth Grate förlag) som tack och lov har sina program lite senare på eftermiddagen. Och så ska jag såklart träffa alla fantastiska bokbloggare!

Det här ska bli fantastiskt kul, jag ser fram emot allt, men jag ska sluta planera nu, ta det som det kommer. Längta efter att sitta på tåget ner och kolla i programmet vad jag ska göra när jag kommer fram. Nu ska jag bara njuta av pirret och njuta av hela resan, och tro mig det här är inte lätt för ett planeringsfreak som jag. Just nu ser jag faktiskt mest fram emot hotellfrukost!

Hur ni än väljer att disponera er mässa så önskar jag er alla en fantastisk vistelse och hoppas vi ses! (Jag är den rödhåriga tjejen som antagligen har på mig en T-shirt med bokrelaterat tema eller kanske med doctor who på, jag har säkerligen Converse på mig och jag ser med största sannolikhet ut att vara mycket vilsen och förvirrad).


Detta är ett inlägg i en bloggstafett tillägnad Bok- och biblioteksmässan i Göteborg där följande bloggar deltar:

enligt O, Pocketlover, Böcker x 3, Bokmalen, Fiktiviteter, Skrivarmamma, och dagarna går..., Boktok 73, Bokbabbel, Marias Bokliv, Lyrans Noblesser, Bokbaren, the Book Pond, Unga Vuxna, Paperback Lover, Olika sidor, Vägen till utgivning , Dantes Bibliotek, En full bokhylla är en rikedom, I min bokhylla, Hannas Hörna, Word up, Anjo, Om böcker som jag hunnit läsa, You're no different to meKommentarer

 1. Vilken bra text! Det är ju precis så det är :) En liten rolig grej är att om du byter ut "doctor who" mot "pink floyd" så hade det sista stycket varit exakt så jag beskrivit mig själv ;)

  SvaraRadera
 2. Kerstin: Tack :) Känner mig i sammanhanget som en nybörjare just eftersom jag bara varit med en gång tidigare. Jag tror många kommer att se ut just så som vi kommer att göra, kanske minus det röda håret då :D

  SvaraRadera
 3. Då kanske du känner någon dra dig i armen under torsdagen. Jag ska nämligen åka upp dit helt själv och börjar känna mig smått nervös =S

  SvaraRadera
 4. Boktagen: Dra på du! Jag är också lite nervös eftersom det är så stort, men det ska nog gå bra, man är ju bland likasinnade!

  SvaraRadera
 5. Well, då ska jag spana efter dig. Ser jag Ajvide kan jag vara ganska säker på att du är någonstans i närheten, va? ;)

  SvaraRadera
 6. a-lo: Haha ja absolut! ;) men har inte sett någon programpunkt med honom än?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.