Fortsätt till huvudinnehåll

Supreme-enkät del II

Jag ligger något efter med svaren på Bokbabbels tegelstensenkäter supreme. Här kommer mina svar på del 2: 

26. Favoritkokbok?
Svår fråga. Jag brukar säga Dostojevskijs Brott och straff när någon frågar, men det finns ju så många. 
27. Mest inspirerande bok du läst i år (fakta eller fiktion)?
Murakamis Norwegian Wood. Jag skrev en novell direkt efter, vilket jag inte gjort på år. 
28. Favoritlässnacks?
Det som håller mest i längden är popcorn, men jag gillar även all form av saltlakrits och salmiak-godis. 
29. Nämn ett fall där hypen förstörde din läsupplevelse?

Lisa Marklunds Studio Sex. Alla i gymnasieklassen hyllade den och jag blev vansinnig på slutet. 
30. Hur ofta håller du med kritikerna angående en bok?
Överlag lutar man väl åt ungefär samma håll, men jag är mycket mer förlåtande. Jag älskar berättelser av alla slag. 
31. Vad tycker du om att ge bra/dålig kritik?

Ärligt, jag tycker inte om att ge för bra kritik, är rädd att någon annan ska såga boken ifråga och att jag då ska känna mig dum. Måste skaffa mig bättre självförtroende där. Vad gäller kritik tycker jag att den ska vara konstruktiv och vettigt förklarad. 
32. Om du kunde läsa på ett främmande språk, vilket skulle du välja?
Japanska helt klart. 
33. Mest skrämmande/hotfulla bok du någonsin läst?
Om det menas skrämmande/hotfull som att man i läsögonblicket knappt kan läsa, måste jag igen ta Brott och straff. Jag vet inte hur många gånger jag lade i från mig den av ren panik under till exempel mordet av panterskan. 
34. Skrämmande/hotfull bok du inte vågat påbörja?
Oj, jag älskar ju allt sånt, men jag fick lite panik av att påbörja Gomorra av Roberto Saviano. Lite smått paranoid sådär. Slutade läsa efter första kapitlet och har inte hittat nytt mod. Jag vill liksom inte ha läst om maffior i Italien, de kanske känner det på sig och kommer för att döda mig?
35. Favoritpoet?
Pär Lagerkvist. Ångest, ångest...
36. Hur många böcker brukar du ha lånade från biblioteket samtidigt?
Antingen 0 eller minst 3. Verkar vara svårt att komma därifrån med bara en...
37. Hur ofta brukar du återlämna böcker till biblioteket olästa?
Ja det händer.
38. Vilken är din favorit bland fiktiva karaktärer?

Det står mellan främlingen i Mästaren och Margarita av Bulgakov och den gentlemannen i Jonathan Strange & Mr Norrel av Susanna Clarke. Jag gillar tydligen onda djävulsgestalter
39. Vilken är din favorit bland fiktiva skurkar?
Patrick Bateman i American Psycho av Bret Easton Ellis. Så jäkla störd och samlad på en och samma gång. 
40. Vilken sorts bok tar du mest sannolikt med dig på semestern?
The help av Kathryn Stockett och One day av David Nicholls om jag inte hinner läsa dem innan jag åker om 3 veckor. 
41. Det längsta du har varit utan att läsa?
Ja, mina första 18 levnadsår läste jag knappt alls så flera år säkert om det är böcker vi snackar om. Men jag har alltid läst tidningar, serier och sånt. 
42. Nämn en bok du inte kunde/ville avsluta?

Flickan från ovan. Översättningen var förfärlig. 
43. Vad distraherar dig lättast då du läser?
Datorn, helt klart. kolla twitter, nya blogginlägg osv. Jag borde inte ha en bärbar dator kanske
44. Bästa filmatisering av bok?

Jag får nog faktiskt säga Harry Potter och Dödsrelikerna del 1. Jag var inte alls på rätt humör när jag läste boken, men var på helspänn under filmen. Ser verkligen fram emot nr 2. 
45. Sämsta filmatisering av bok?
Liftarens guide till galaxen blev jag ganska besviken på, men det är nog inte den sämsta. Troja var ju inte heller en höjdare, eller snarare urkass, men den gav ju lite liv till Illiaden vilket väl var bra i sig. Samtliga slut på Stephen King-filmer är också alltid dåliga, trots att resten är bra. 
46. Den största summa pengar du spenderat i en bokhandel på en och samma gång?
Runt en tusenlapp skulle jag tro. Och då handlar det om studentlitteratur (Tjocka litteraturhistorieböcker).
 47. Hur ofta skummar du igenom en bok innan du läser den?
Skulle aldrig falla mig in. Jag kollar hur kapitlen är uppdelade osv för att se vad det blir för tempo, that's it. 
48. Vad får dig att sluta läsa en bok mitt i?
Att den är tråkig så att man måste ta den i omgångar, eller att den är dålig.
49. Har du dina böcker organiserade?
Inte nu längre, hade det förr, efter epoker faktiskt. Nu gör jag mest skillnad på inbundet som får vara i vardagsrummet och pocket/facklitt som får bo i datorrummet. 
50. Föredrar du att behålla dina böcker eller ge bort dem efter att du läst dem?
Behåller allt, lånar ut på sin höjd. Har en del kvar hemma hos föräldrarna kan tilläggas. 
51. Finns det böcker du undviker?
Ja, jag gillar inte viss typ av verlighetsbaserat. Då ska det antingen vara nåt med glimten i ögat eller nåt riktigt seriöst. Inget mitt emellan. Jag brukar även låta bli deckare, fast jag vill läsa brittiska hårdkokta sådana. Böcker som kommer i långa serier brukar jag inte heller vara mycket för. Chicklitt har jag inte läst mycket, men jag tror inte jag skulle ogilla det. 
52. Nämn en bok som gjorde dig arg?

Hm, arg på boken eller arg på gud och universum? Jag blir alltid är på böcker som inte slutar som jag vill. Fast med lite distans så brukar jag godta det ändå. Jag blev helt galen när Frodo "dog" i spindelns grotta I Sagan om ringen-böckerna tex. Jag blir fruktansvärt arg på världen när barn och oskyldiga far illa. När Oskar blir mobbad i Låt den rätte komma in till exempel.
 53. Nämn en bok du inte trodde du skulle gilla men gillade?
Processen av Kafka. 
54. En bok du trodde du skulle gilla men inte gillade?
Odysseus av James Joyce
55. Bästa skuldfria nöjesläsningen?
Att jag inte har någon bok jag fått som present/recex/lånad av någon eller på bibliotek liggandes medan jag läser annat. Det ska vara tomt efteråt liksom. 

Kommentarer

  1. Visst hörde du att Norwegian Wood ska bli film? Spännande!

    SvaraRadera
  2. Ja, det ska bli så kul. Hoppas den inte hamnar på "sämsta filmatisering" nästa år ;)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.