Fortsätt till huvudinnehåll

We do not need to talk about that?

Foo Fighters


Ullevi 5/6 2018
Publik: Drygt 50 000
Bäst: My Hero med Dave Grohls hyllning till doktorn Johan Sampson
Sämst: Det är lite utdragna utspel av instrumental show emellanåt.

Det har varit värmebölja i Göteborg de senaste veckorna men den femte juni har det svalnat. Men det är inte kallt, det är ändå 20 grader och Göteborg kokar. Parkerna är fulla, det är kö in på uteserveringarna, alla krogar och matställen med någon självbehärskning spelar Foo Fighters, det är dags igen. 

Efter förbanden Frank Carter samt Goat kommer slutligen bandet upp på scen. En man utklädd till Dave Grohl kommer ut på scen och trillar ner framför, det känns lite som en fars, men så drar det igång i en rejält energifylld version av All my life följt av Learn to fly och en av mina favoriter The Pretender. 

En bit in i spelningen går Dave ut på sin ramp i mitten och det är nog ändå flera i publiken som håller andan med 2015 års konsert i färskt minne. Och det är just det som han tar upp. Han frågar hur många som var där senast, många viftar och Dave konstaterar helt enkelt att "We do not need to talk about that". Däremot berättar han om känslan förespelningen då han fick höra att Bruce Springsteen spelade tills det blev en spricka i arenan och efteråt, oh well. Kameran till storbildsskärmen har letat sig fram till läkaren som stabiliserade Daves ben efter förra Ullevikonsertens fallolycka och den akustiska My hero tillägnas läkaren Johan Sampson. Klart en av höjdpunkterna under hela spelningen. 

De nya låtarna från den nya skivan Concrete and Gold känns så klart minst rutinerade, publiken sjunger inte med och banden har faktiskt varit på turné sedan innan skivan släpptes. Men jag tycker ändå det finns sköna beats i låtarna och det är ett lite spännande inslag med tjejkör på scen. Men det är en helt annan nivå på de gamla hitsen, tack och lov att Dave står på benen, ja näst intill helt still, under Monkey wrench. 

Mellanakt med bandpresentation är väl näst intill obligatorisk numera. En mash-up mellan van Halens Jump och Lennons Imagine är väldigt underhållande och precis som senast får vi höra Queen och Bowies gamla hit Under pressure. Den här gången sätter sig Dave bakom trummorna, frälser publiken med att spela introt till Smells like teen spirit, och Taylor Hawkins sjunger i sina hawaiishorts främst på scen. Det var kul att äntligen få se det numret som det ska utföras och fantastiskt för en gammal Nirvanaanhängare och stort fan av Queens of the Stoneage (där Dave gästspelat som trummis. Och de spelar i Göteborg på lördag 9/6!). Och så älskar jag ju så klart Queen. 

Foo Fighters försöker avsluta med en mäktig allsångskavalkad i en lång Best of you, men blir uppjagade på scen för extranummer. Dave tackar till slut publiken som kom tillbaka och som stöttade honom genom något av det värsta han varit med om förra gången han var på Ullevi och så drar de på det jag med spänning väntat på, fantastiska Everlong. Och de lovar att komma tillbaka. 

Läs även om konserten från 2015 här, med film på fallet och allt. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.