Fortsätt till huvudinnehåll

Here I am - Nina tolkar Dolly

Nina Persson sång
Elin Johansson gitarr & sång
Bengan Blomgren gitarr
Stefan Bellnäs bas & sång
Gunnar Frick pedal steel guitar, klaviatur & dragspel
Johan Håkansson trummor
Hagakyrkan, Göteborg 12/11 2016

Klockan närmar sig kvart över fem, det är några minusgrader och Göteborg är vintermörkt. Utanför Hagakyrkan ringlar sig en växande kö, den frusna utandningsluften från några hundra förväntansfulla lägger sig som en mystisk dimma runt folkhopen. Några minuter senare strömmar folkmassan in i kyrkan, prästen får vänligt be publiken trycka ihop sig i bänkarna, alla kommer inte ens in. Det står folk utmed kyrkans väggar, det sitter folk i körbänkarna längst fram, det är mer än fullsatt. Dryga timmen senare står hon där, Nina Persson i all sin glans, denna fantastiskt vackra och eleganta människa. 

Helt utan förväntningar åkte jag på den här konserten, mest för att komma ut och göra något annorlunda. I Hagakyrkans Facebookevent hade diskussionerna gått heta, kommentarerna menade att det inte alls var DEN Nina Persson som skulle sjunga, varför skulle Cardigans-Nina dyka upp på en liten gudstjänst i Göteborg en lördagkväll i november? När hon så kliver ut från bakom kulisserna är jag stum, förstelnad och helt i extas. Hon är ändå en känd Dollytolkare, men en vågade nog inte hoppas. 

Nina har ett komplett band med sig men det är ändå sången som står i centrum, som i kyrkans fantastiska akustik lägger sig som en vacker solnedgång över hela församlingen. Nina är en enastående sångerska, vilket inte minst märks i hennes väldigt utlämnande och nakna version av Little Sparrow där jag fick rysningar som inte släppte på flera timmar. Predikan knöt an till temat om vår tids fixering vid alla krav om vem en ska vara, hur en ska se ut och vad en ska tycka och tänka. Dolly gick emot strömmen med sin stil och musik, pekade ett finger åt etablissemanget i början av 1970-talet, Here I am, ta mig för vad jag är eller skit i det. Kenny Rodgers kunde tydligen inte närvara för att framföra Islands in the stream utan det blev en helkvinnlig tolkning av Nina och Elin som var fenomenal. För att inte tala om extranumret Jolene som inte stod med i programmet. Inträdet var gratis men besökarna lyckades ändå donera över 14 000 kr till kyrkans internationella arbete för bland annat mänskliga rättigheter vilken känns helt rimligt som tack för denna glimrande kväll. 

2011 kom en dokumentär vid namn Jag är min egen Dolly där bland andra Nina Persson tolkar Dolly Parton. 

På Nobeldagen den 10/12 kommer Hagakyrkan ha ett Bob Dylan-evenemang med ett liknande upplägg, i klassisk Göteborgshumorstil har de valt att kalla det för I'm not there, kolla in kyrkans Facebookevent för mer info om det. Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…