tisdag 1 november 2016

Smärtsamt om ett äktenskap

Berättelse om ett äktenskap - Geir Gulliksen

Jon och Timmy är inte längre gifta. De har varit det, de har varit lyckliga och varandras allt, men inte längre. Men vad var det som hände? Jon vill veta varför Timmy lämnade honom, varför hon är kär i en annan, varför de inte kan ta sig igenom det. Varför svarar hon inte? Och är inte det här precis så Jon betedde sig då han lämnade sin förra fru för Timmy?

Det är inte helt enkelt att förklara handlingen i Geir Gulliksens roman för den består mycket av frågor och funderingar kring relationen och dess slut, ett enda långt ältande av det som varit, för att Jon ska förstå vad som skett. Det handlar såväl om det obegripliga vi kallar kärlek och om allmän existens, den ifrågasätter om det finns evig kärlek och vad kärlek egentligen är. Den beskrvier också ett pars relation väldigt intimt. 

Framför allt gör den här boken ont, den är så smärtsam och plågsam! Jons eviga ältande är så plågsamt, att han aldrig får andra svar än "Jag vill inte vara med dig längre" är fruktansvärt. Hur han plågar sig själv med tanken på att han ska stå ut i två-tre år medan hon tröttnar på den nye killen och tror sig fixa det. Beskrivningen av barnet som efter skilsmässan skapar familjen i spelet The Sims där alla fortfarande är ihop och lyckliga. När Jon tömmer kylskåpet på all mat de köpt gemensamt. Smärtan! Jag kan så väl relatera till så mycket i den här berättelsen, men det är ändå Jon som driver Timmy till att lämna honom för en annan och jag kan bli rätt arg på Jon för att han inte såg det komma. För full poäng hade jag nog behövt ha ett större enskilt svek från Timmy för jag kände inte riktigt med Jon hela vägen. 

Boken har diskuterats mycket i media i debatten om att det skulle vara en självbiografisk berättelse och Geirs exfru har sagt sig vara kränkt. Genom min litteraturvetarutbildning är jag skolad att inte se till författaren alls när en läser en roman så jag intresserar mig faktiskt inte för det perspektivet alls och tar egentligen avstånd från den debatten. Självfallet är tanken om sanning och minne och allt det där oerhört intressant och svår att bortse ifrån när författare skriver men det är fortfarande för spekulativt för en analys av en roman för att jag ska bry mig om det. 

Köp boken här eller här

5 kommentarer:

 1. Oavsett om man är skolad litteraturvetare eller ej så tycker jag att frågan är intressant. Om människor känner sig utlämnade av författare och om de inte har fått okeja sin medverkan så är det inte etiskt ok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det är en roman, fiktion, det är inte intressant att prata om verkliga personer i dess sammanhang.

   Radera
  2. Jo det fattar jag. Tänk dig in i den människa som romanen handlar oms situation. När ditt ex skriver en roman där ert sexliv beskrivs i detalj och som blir en bestseller över hela Norden kan man fråga sig om hur man skulle känna. Jag vet trots att jag inte är litteraturvetare att det är fiktion men jag kan känna med hustrun i det här fallet.

   Radera
  3. Jag hade aldrig yttrat något om att det skulle kunna vara baserat på en sann historia i så fall, tycker mest det är korkat av henne att uttala sig alls. Jag hade inte brytt mig faktiskt, är väl inte så pryd direkt ;)

   Radera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...