Fortsätt till huvudinnehåll

Den rätta tiden för en kula i hjärtat - Un-Su Kim

"Reseng hittades i en soptunna. Eller, vem vet, han kanske föddes i en soptunna"

Reseng är yrkesmördare, han dödar på beställning och förser Den Lurviges krematorium med kroppar att bränna så att han går runt. Som liten togs han om hand av en lönnmördarledare, Gamle Tvättbjörn, vars högkvarter är ett stort bibliotek. Högkvarteret må vara ett bibliotek men det är ingen som läser och bibliotekarien har inte mycket att göra. Reseng har länge utfört sina order som han blir tillsagd, men en dag låter han en av sina måltavlor får lite svängrum i sin avrättning och sedan ändras allt.

Det här är en berättelse full av absurda drag, på ett bra sätt. Att mörda folk som yrke är normen i Resengs liv och det leder till att kontexten blir väldigt lustig. Att diskutera arbetsförhållanden och människors levebröd utifrån att mörda folk blir helt enkelt förvriden. Till exempel diskussionen om vad som händer med avdankade yrkesmördare:

"Planläggarna såg på legosoldater och lönnmördare som begagnade engångsbatterier. Vilken användning fanns det egentligen för gamla lönnmördare? En gammal lönnmördare var som en sprickfärdig blåsa full av komprometterande information och bevis. Ju mer man tänkte på det, ju förnuftigare verkade det vara. Vem sparade gamla batterier?"

Enligt en blurb på framsidan signerad Louisa Luna lyder "Tarantino möter Camus" och jag är beredd att hålla med. Våldet och actionscenerna är väldigt Tarantino, men märkliga karaktärer med lustiga namn och allt. Och det är inte svårt att dra paralleller mellan Camus främling och lönnmördarna i den här romanen. Jag skulle också vilja slänga in fabel i den här ekvationen dock, för berättelsen är full av djur. Dels karaktärernas namn som ofta anspelar på djur, dels alla djur som får förmänskligade egenskaper. Detta känns förvisso rätt normalt för fjärran östern men jag tycker att det är väldigt stämningsfull och värt att nämna för oss västerlänningar. Jag faller speciellt för en historia från Gamle Tvättbjörns ungdom ute till havs där han har en sammandrabbning med en val som räddar honom. 

På tal om ute till havs så har den här romanen en ganska speciell historia gällande dess popularitet. Författaren Un-Su Kim bestämde sig nämligen för att spendera ett halvår ute till havs och under tiden hann boken bli en stor succé efter London book fair men ingen kunde få tag i författaren. När han väl kom tillbaka till civilisationen var han plötsligt en hyllad thrillerförfattare. Inte en helt vanlig historia att höra i dagens uppkopplade samhälle. 

Recex från Southside Stories

Köp boken här eller här

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…