fredag 29 september 2017

Från det vilda Germanien till Game of Thrones


Lars Lönnroth har nyligen utkommit med en bok om den germanska traditionen inom litteratur. Han tyckte inte att det fanns mågon ordentlig handbok för detta, i alla fall inte på dvenska. Dessutom är det som finns lite föråldrat och inte korrekt. Han vill även beröva nazisterna all cred de fått för detta tidigare.
Givetvis finns fortfarande hjältar och deras berättelser men det finns väldigt mycket mer. Germanerna var trogna och dog gärna för sin sak men det fanns även de som gjorde uppror mot sina hövdingar. Det är inte bara midiga män heller utan Lars vill även framhäva de starka kvinnorna i den germanska traditionen. Valkyrian är ett sådant exempel och det finns många exempel i den isländska sagolitteraturen.
Det finns flera felaktigheter om germansk tradition, det var inte Sverige som startade den som vissa påstod och det finns inget antisemitiskt som vissa påstod pga nazisterna. Lars menar att den germanska traditionen fått ett rejält uppsving tack vare fantasygenren, till exempel med Tolkien.
Vad är den germanska världsbilden? Det handlar givetvis mycket om mod och att följa sitt öde men Lars vil även framhäva det fantastiska bildspråket. Det finns mycket gemensamt med till exempel Skallagrimsson och modernistiska metaforer.
Det finns flera germanska drag i Game of Thrones, om än inte lika mycket som hos Tolkien. Korpens och Vargens betydelse samt fejderna påminner mycket om de gamla sagorna. Dock tycker Lars inte om det sexuella våld som serien innehåller, det finns inte i den germanska traditionen.
”Börja gärna med Eddan! Den finns i en fin översättning av mig!” Säger Lars om frågan på var man ska börja om man inte är bekant med den germanska traditionen. Läs de isländska sagorna säger jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar