Fortsätt till huvudinnehåll

The age of miracles - Karen Thompson Walker

Julia är 11 år. Hon funderar på det här med pojkar, när en måste börja med BH och vad det där med att vara vuxen innebär. Hon tvingas också fundera på jordens undergång. Det är ingen dramatisk händelse, den märks knappt alls till en början. Jordens rotation saktar ner, dagarna blir längre och så även nätterna. Först handlar det om minuter men då nätterna sträcker sig över flera dygn börjar skördarna dö, tidsvattnet börjar bete sig konstigt och människor dör av till synes oklar anledning. Är det gravitationssjuka? Ska de fortsätta med normal tideräkning eller ska de anpassa sina dygn efter nya tiden? Hur långt kan detta gå?

Med en ganska långsam och lågmäld berättarton tar Karen Thomson Walker läsaren igenom en väldigt spännande frågeställning. De allra flesta dystopier handlar ändå om jordens undergång, eller i alla fall samhällets, som vi känner det, undergång. Ingen vet vad som hänt eller vad det ska leda till och det ställer verkligen tankeverksamheten och även de existentiella frågorna till sin spets. men livet går ändå vidare, huvudpersonen har precis samma vardagliga nöjen och problem för sig och det läggs mycket vikt även vid uppväxtskildringen. en otroligt häftig YA-dystopi helt enkelt!

Köp boken här eller här

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag:

- Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen)
- Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig)
- Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok)
- John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?)
- Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman)
- Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare)

Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen!

UPPDATERING:

Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människornas jord av…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.