Fortsätt till huvudinnehåll

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört komplex och intressant gestalt, hon påminner mig mycket om myten om Marilyn Monroe. Den vackra, sköra gestalten som man nästan bara skymtar i ögonvrån och inte får ett bra grepp om. Ibland stark och dör, ibland vek och någon annan stans.

Jag blir bara mer fascinerad av Linda Boström Knausgård och det känns som om hon bjuder in läsaren i en värld som kan vara hennes, kanske får vi en insyn i hennes själ. Det känns bara så otroligt ärligt och avskalat. Jag vill hävda att fru Knausgård är ett av de absolut mest intressanta författarskap vi har i Sverige idag.

Recensionsbok från Modernista

Köp boken här eller här.

Kommentarer

  1. michael kors outlet
    nike air force 1
    moncler outlet
    cheap oakleys
    timberland boots
    ugg boots
    cheap uggs
    burberry outlet
    ralph lauren outlet
    206926caiyan

    SvaraRadera
  2. ugg outlet
    polo ralph lauren outlet online
    louis vuitton outlet
    coach factory outlet
    oakley sunglasses
    levis outlet online
    replica watches
    canada goose outlet online
    borse gucci
    sac louis vuitton pas cher
    2016929caiyan

    SvaraRadera
  3. fangyaoting18 maj 2017 10:53

    20170518 junda
    nike shoes
    hollister shirts
    hermes outlet
    coach outlet online
    michael kors canada
    ferragamo shoes
    ferragamo outlet
    reebok shoes
    louis vuitton handbags
    mbt shoes

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo