lördag 5 december 2015

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?

Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla
andan av tempot, det finns mörka thrillers som man mår illa av och så finns det långsamma, suggestiva tegelstenar som rör sig i deckargenren men som är så mycket mer, en sådan är Sanningen om fallet Harry Quebert. För oss som inte får nog av miljön nordöstra USA är den så klart komplett med både New York och New Hampshire. Det finns gott om komplicerade kärlekshistorier, allt fler och allt mer invecklade utefter berättelsens gång. Det finns en mordgåta som också komplicerar mer och mer, ända till den sista av de över 700 sidorna. Och vem tycker inte om att läsa om författare och skrivprocessen? Lite aka-porr kläms också in i och med att Harry jobbar på universitet och återblickar till då Marcus gick på Harrys lektioner. Den har också många speciella och invecklade karaktärer, alla med sin historia och sin koppling till Nola. Den har helt enkelt allt (utom möjligen zombieapokalypsen) och borde passa de flesta, ett riktigt hett julklappstips!

Boken har jämförts med Twin Peaks och jag förstår jämförelsen i och med den mystiska Nola och alla relationer som nystas upp runt henne efter hennes död, likt Lauras i Twin Peaks, men där stannar likheterna. Jag ser helt andra kvalitéer i Twin Peaks, det är helt andra saker jag tycker om med den serien, som inte finns i den här boken och jag tror att det finns många med mig som tänker så. Det övernaturliga, motsägelserna, surrealismen och obehaget på grund av det okända är det jag främst tänker på med Twin Peaks och berättelsen om Laura Palmer. Läs alltså inte den här boken med Twin Peaks i åtanke. Den har även jämförts med vår svenska Män som hatar kvinnor, vilket kanske kan vara att de hör till samma genre och att de har ett intelligent disposition men innehållet är ändå väldigt olika.  

Hur som helst så har boken fått alldeles för lite uppmärksamhet i Sverige. Jöel Dicker är från Schweiz, platserna där hans roman utspelar sig till trots, som skriver på franska. Han är ynka 30 år gammal och har förhoppningsvis fler romaner av den här kalibern i sig. Sanningen om fallet Harry Quebert kom ut på franska 2012, har vunnit flera priser och översatts till 32 språk. I september i år släppte han en ny roman Le Livre des Baltimore som jag hoppas att ett engelskspråkig och/eller svenskspråkigt förlag sitter och översätter i detta nu så jag får läsa den snart. 

Köp boken här eller här

Julkalenderbloggstafetten anordnas av Sofies Bokblogg. Läs även gårdagens inlägg hos Sagan om sagorna och morgondagens inlägg kommer vara hos Bokdivisionen

13 kommentarer:

 1. Denna köpte jag tidigare under hösten för jag tycker att den verkar intressant.

  SvaraRadera
 2. Jag har aldrig hört talas om vare sig författaren eller boken, men den verkar intressant trots att jag inte är så förtjust i deckare. Kanske är det det där med författare, skrivande och förlag som lockar.
  Tack för ditt inlägg!

  SvaraRadera
 3. Tack för ditt fina boktips/kram

  SvaraRadera
 4. Den hade jag inte heller hört talas om!

  SvaraRadera
 5. Jag har hört så väldigt skilda saker om denna att jag helt enkelt måste läsa den och få reda på hur det verkligen är! ;) Tack för tipset!

  SvaraRadera
 6. This blog is so nice to me. I will continue to come here again and again. Visit my link as well. Good luck
  http://www.jualobataborsiherbal.com/ obat aborsi
  http://caramenggugurkankandungan.info/ cara menggugurkan kandungan
  http://www.jualobataborsiherbal.com/cara-menggugurkan-kandungan/ cara menggugurkan kandungan
  http://jualobatpenggugurkandungan.net/ obat penggugur kandungan
  http://tandatandakehamilan.net/ tanda tanda kehamilan
  http://tandatandakehamilan.net/cara-cepat-dan-selamat-menggugurkan-kandungan/ cara menggugurkan kandungan
  http://obataborsi59.com/ obat aborsi
  http://obataborsi59.com/cara-menggugurkan-kandungan-dengan-cepat-dan-aman/ cara menggugurkan kandungan
  http://obattelatdatangbulan.info/ obat telat datang bulan

  SvaraRadera