torsdag 15 oktober 2015

Mord i en förvirrande tidsepok

Stenarna skola ropa - Ruth Rendell

Familjen Coverdale går mot en brutal död. De anlitar, intet ont anande, ett hembiträde med mörka hemligheter. Eunice Parchman kan nämligen varken läsa eller skriva och gör allt för att det ska uppdagas. 

Jag blir väldigt kluven till den här boken. Rendell bygger upp ett otroligt diffus miljö med tidsmarkörer som inte alls går ihop vilket ger en absurd känsla. Att huvudpersonen inte kan läsa eller skriva talar för ganska länge sedan medan färg-TV och moderna familjeförhållanden talar för en mer modern tid. Det här tycker jag är riktigt häftigt. Rendell bygger också snyggt upp spänningen med kommentarer som hintar om vad som komma skall, till exempel att det är sista gången karaktären gör något före sin död. Även om man vet att familjen ska dö redan från första meningen så vet man ju inte hur eller när det ska hända. Och den första meningen som talar om att familjen skulle komma att dö på grund av Eunice analfabetism lämnar ju en del att önska när det kommer till förklaring av händelsernas förlopp. 

Det som drar ner betyget för mig är att jag inte känner något intresse för någon av karaktärerna, vilket för mig är väldigt svårt. Den jag kanske känner mest för är Eunice, det finns en del starka scener kopplade till hennes analfabetism så som då hon försöker hitta rätt tåg på stationen, men sedan är hon ju också helt kall. Familjen är bortskämda skitstövlar allihop utan att ge mig något av värde. 

Köp boken här eller här

10 kommentarer: