lördag 26 september 2015

Lågmäld och modern deckardebut

Bränd himmel - Gilly Macmillan

Rachel är på väg till lekplatsen med sin 8-årige son Ben. Han vill springa i förväg och varför inte, det är inte långt och han kan vägen. Plötsligt är han borta. Ben är hela hennes liv sedan skilsmässan från pappan John, vad har hänt honom? Efter en illa genomtänkt och improviserad presskonferens riktas misstankarna mot Rachel och polisens rykte sätts på prov. Polisen Jim försöker lösa fallet och samtidigt hålla ihop privatlivet. Tiden går, men var är Ben?

Gilly Macmillans debutroman är en långsam historia som rör sig på olika tidsplan. Man får följa Rachel och polisen Jim i realtid men man får även glimtar från framtiden då Jim sitter i samtal med en psykolog. Missuppfatta mig rätt nu, med långsam menar jag inte på något sätt tråkig utan den är sansad och lagom utförlig. Ingen hetsig action utan ett realistiskt händelseförlopp för den situation som berättas. De dryga 450 sidorna utspelar sig i stort sett över en vecka, med undantag för en lite epilog samt Jims psykologsamtal. 

Macmillans roman är också modern på så vis att hon valt att ta med moderna medier och dess problem. Sociala medier, onlinespel och bloggar. Information läcker ut och rykten sprids som en löpeld genom internet. Jag är normalt sätt inget fan av så tydliga tidsmarkörer, som antagligen kommer vara omoderna redan om tio år, men det känns som om deckargenren måste ta sig an problematiken. Både offer och dess anhöriga samt misstänkta förövare är blottade på internet vilket så klart inte gör det enklare för polisens arbete, även om det så klart också kan vara en källa för att hitta ledtrådar. Macmillan har även valt att använda medierna direkt i sin text, så som blogginlägg, citat ur fackböcker, tidningsartiklar och utskrivna protokoll från psykologen. Det ger boken ett ganska luftigt intryck då man som läsare får lite olik sätt att läsa på. 

Jag är heller inget fan av polisberättelser men det fungerar ganska bra i det här fallet eftersom det varvas med annat. En hyfsad debut och hyfsad deckare som tack vare det hemska ämnet barnförsvinnande håller läsaren i ett hårt grepp hela vägen. 

Recex från Modernista

Köp boken här eller här

1 kommentar:

  1. Den här står och väntar i bokhyllan och jag är väldigt spänd på att se om den är bra.

    SvaraRadera