lördag 5 september 2015

En verklig uppväxtskildring att känna igen sig i

Lollo - Linna Johansson

Alla har vi varit där, på gränsen till vuxenlivet. Vi vill klara oss själva, göra vad vi vill, äta glass till middag men samtidigt är det skrämmande. När Lollo möter den mystiska och något exotiska Lidija blir hennes värld en annan. Hon har inte längre tråkigt och hon gör saker hon inte kunnat ana. Skolan är slut, inga pengar kommer in men vad gör det?

Linna Johanssons debutroman handlar om allt och ingenting. Den handlar om att växa upp, prova gränserna och om att göra val i livet. Den handlar om hur stor den lilla världen är när man växer upp som hur förbjudet det är att gå in på systerns rum utan lov. Den handlar också om sexualitet, alkohol, brottslighet och psykisk ohälsa. Linna har inte på något sätt försökt linda in och censurera en flickas uppväxt utan det är nästan obehagligt ärligt. Tjejer vill också utforska sex och se på porr, precis som tonårskillar. Historien är berättad ur ett moget perspektiv med ett fantastiskt språk men med all tonårsmentalitet i behåll. Jag gillar även att Linna hållit sig till ett minimum av tidsmarkörer, tekniska prylar och annat som hör ungdomen till tas upp men har ingen väsentlig roll. 

Det här är ingen solskenshistoria och det märker man av från första stund. Redan tidigt ges hintar om att något ska komma, något dåligt, eftersom det trots allt är en återberättelse även om nutiden inte är så närvarande. Som läsare sitter man på spänn och undrar om det är nu det ska hända, vad vet man inte. Det är en modern uppväxtskildring att känna igen sig i, i alla fall gör jag det.

Köp boken här eller här.

Recensionsbok från Modernista

3 kommentarer: