Fortsätt till huvudinnehåll

En verklig uppväxtskildring att känna igen sig i

Lollo - Linna Johansson

Alla har vi varit där, på gränsen till vuxenlivet. Vi vill klara oss själva, göra vad vi vill, äta glass till middag men samtidigt är det skrämmande. När Lollo möter den mystiska och något exotiska Lidija blir hennes värld en annan. Hon har inte längre tråkigt och hon gör saker hon inte kunnat ana. Skolan är slut, inga pengar kommer in men vad gör det?

Linna Johanssons debutroman handlar om allt och ingenting. Den handlar om att växa upp, prova gränserna och om att göra val i livet. Den handlar om hur stor den lilla världen är när man växer upp som hur förbjudet det är att gå in på systerns rum utan lov. Den handlar också om sexualitet, alkohol, brottslighet och psykisk ohälsa. Linna har inte på något sätt försökt linda in och censurera en flickas uppväxt utan det är nästan obehagligt ärligt. Tjejer vill också utforska sex och se på porr, precis som tonårskillar. Historien är berättad ur ett moget perspektiv med ett fantastiskt språk men med all tonårsmentalitet i behåll. Jag gillar även att Linna hållit sig till ett minimum av tidsmarkörer, tekniska prylar och annat som hör ungdomen till tas upp men har ingen väsentlig roll. 

Det här är ingen solskenshistoria och det märker man av från första stund. Redan tidigt ges hintar om att något ska komma, något dåligt, eftersom det trots allt är en återberättelse även om nutiden inte är så närvarande. Som läsare sitter man på spänn och undrar om det är nu det ska hända, vad vet man inte. Det är en modern uppväxtskildring att känna igen sig i, i alla fall gör jag det.

Köp boken här eller här.

Recensionsbok från Modernista

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…