söndag 16 augusti 2015

Mannen som återvände till ön

Svarthuset - Peter May

Fin arbetar som polis, har ett taskigt förhållande till sin fru och han är på väg bort från polisyrket. När en man hittas brutalt mördar på Isle of Lewis, som också råkar vara Fins barndomshem, blir han skickad dit då det har stora likheter med ett mord han utreder i Edinburgh. Väl där återupplever han barndomen på gott och ont, möter sin bäste vän från skolåren och sin ungdomskärlek. Ön är sig lik men allt är inte som det ska och Fin tvingas ta itu med både arbete och privatliv. 

Svarthuset är en långsam deckare med inslag av relationsroman. Dåtid varvas med nutid och öns hemligheter kommer fram en och en som ett par kugghjul av nu och då. Jag är väldigt pro långsamma deckare men till och från kan den här vara lite väl slö, mordhistorien kommer väldigt i skymundan för gamla minnen och relationer. Men stundtals är det riktigt spännande och jag blev överrumplad av tvister gång på gång. Och självklart ett stort plus för miljön, det karga och vindpinade ölandskapet som får en väldigt stor plats i berättelsen.  

Köp boken här eller här

10 kommentarer:

  1. Jag tycker så otroligt mycket om Peter Mays språk. SKall alldeles snart läsa den avslutande delen i denna serie.

    SvaraRadera
  2. Ja nu lyssnade jag på en översättning men jag störde mig inte på språket iaf. Väldigt detaljerade beskrivningar på sina ställen! (Tänker främst på obduktionen, urk!).

    SvaraRadera