måndag 2 mars 2015

Det kunde ha varit så bra

The Hourglass Factory - Lucy Ribchester

London 1912. Suffragetterna är i full fart med att främja kvinnors rätt i samhället till varje pris. Pojkflickan Frankie George vägrar sälla sig till ett kvinnligt öde utan hon vill bli reporter. Hon får äntligen ett riktigt uppdrag, att intervjua trapetsartisten och suffragetten Ebony Diamond, Frankie tänker konfrontera henne i en korsettbutik. Ebony beter sig märkligt, kort därefter hittas en flicka i Ebonys kläder brutalt mördad samtidigt som Ebony själv försvinner. Frankie ser sin chans att hitta sitt livs scoop och inleder en jakt som tar henne ut på djupt vatten. 

Polisen Primrose övervakar Suffragetternas demonstrationer men när en av flickorna hittas mördad tar hans arbete en helt ny vändning. Han tvingas till slut vända sig till Suffragetterna själva, vars största fiende är just polisen, för att kunna komma vidare med fallet. 

Den här boken har allt, på pappret. Miljön är fantastisk, hur kan 1912 och London vara något annat? Cirkusartister, korsettbutiker, kvinnorörelse, en steampunkaktig flirt med teknologi, mord och spänning. Men någonstans faller det för mig och det är att karaktärerna inte håller måttet. Ett intressant persongalleri är otroligt viktigt för mig och Frankie, Ebony och de andra är helt enkelt inte sympatiska. Alls. Den jag faller mest för är polisen Primrose och hans kombination av problem hemma med hans jobbposition, vilket nog inte alls är meningen. Kanske är det för många karaktärer, kanske borde det inte varit två berättarperspektiv på det här sättet. Men fortfarande en mycket bra debut.


Köp boken här eller här

1 kommentar:

  1. Det här låter definitivt som något för mig.

    SvaraRadera