Fortsätt till huvudinnehåll

En slags "Mad Men" för datorvärlden

Halt and catch fire
Skapare: Christopher Cantwell, Christopher C. Rogers
I rollerna: Lee Pace, Scoot McNairy, Mackenzie Davis, Kerry Bishé m.fl.

Joe McMillan (Lee Pace) har en dröm, en vision, om att skapa en hemdator värdig namnet, en PC som kommer att finnas i allas hem och han kan tänka sig att gå över lik för att hamna där. Han har tidigare jobbat med sin far på IBM men vill satsa på något eget, något unikt. Gordon Clarke (Scoot McNairy) är en av många anställda på ett elektronikföretag vid namn Cardiff Electronics. Han är något av ett hårdvarugeni och skulle kunna bygga den perfekta datorn om han bara fick tid och resurser. Hans fru Donna (Kerry Bishé) är dock skeptisk, Gordon har misslyckats fatalt förut och hon är rädd att det ska gå ännu värre den här gången, både med Gordons psykiska hälsa och med deras familjerelation. Cameron Howe (Mackenzie David) är en rebell både i och utanför den exploderande datorscenen i USA. Hennes radikala mjukvaruidéer riskerar att hamna i skymundan för hennes temprament och något naiva sätt att se på affärsvärlden. När Joe samlar ihop ett team, under tidigt 80-tal i Dallas, med Gordon och Cameron i spetsen börjar historia skrivas. De tänker lansera den första bärbara datorn. 

Halt and catch fire är, precis som Mad Men (båda från AMC), snygg och tidsenlig. Man kan se tidsandan i karaktärernas kläder, deras frisyrer, deras inredning och deras arbetsplatser. Om vi fortsätter jämförelsen med Mad Men, som handlar om reklamens storhetstid på 50- och 60-talet, så handlar Halt and catch fire om datorernas storhetstid. Visst, vi har idag enorma framsteg på datorfronten med smartphones och ultratunna laptops men på den tiden hurrade man stort om en dator var några millisekunder snabbare än sin föregångare. Internet var på väg ur sin linda och folk firade den första datorn som kunde "prata". Dock är Halt and catch fire kanske något mer sluten i sin påverkan av omvärlden än vad Mad Men är, även om det så klart anspelas på tidsmarkörer som nytt med kvinnor i IT-branchen och homosexuella relationer. Det handlar först och främst om datorer till att börja med, punkt slut. 

Tyvärr tar det nästan halva första säsongen innan serien på något sätt hittar sitt självförtroende och börjar leverera det där som gör att man bara vill se nästa och nästa avsnitt. Serien har en ganska lång startsträcka där det är mycket teknik som kanske inte får gemene man att se vidare. När intrigerna med relationer och pengasvindel väl sätter igång på riktigt så kanske gemene man redan slutat titta medan de som uppskattar serien för skildringen av teknikens historia kanske tappar intresset? Det känns bara som att seriens målgrupp kanske är lite liten men jag hoppas så klart att jag har fel. AMC har ännu inte sagt bu eller bä om säsong två, det återstår att se om den läggs ner eller förnyas. Jag tycker att alla borde ge den en chans genom hela först säsongen, om inte annat för att få se prov på ganska många roliga gamla prylar och för att Lee Pace (även känd som Ronin i Guardians of the Galaxy och som Thranduil i Hobbit-trilogin) som Joe McMillan är rätt läcker när han får på sig något annat än den där horribla 80-talskostymen.Kommentarer

 1. Lee Pace är ju känd ifrån de fantastiska serierna Wonderfalls och Pushing Daisies, båda av Bryan Fuller!

  SvaraRadera
 2. Ikke glem Lee Pace i fantastiske The Fall da!
  Halt and catch fire er en fin serie som ikke roper så høyt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte sett den så känner inte att jag kan referera till den :)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…