Fortsätt till huvudinnehåll

Småfifflare fifflar med storfifflare

American Hustle
Regi: David O. Russell
I rollerna: Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams, Jennifer Lawrence m.fl.

Den småfete och halvt flintskallige affärsmannen Irving Rosenfeld (Christian Bale) har flera affärsverksamheter men tjänar inte direkt storkovan. När han så möter Sydney Prosser (Amy Adams) hittar han sin själsfrände, både vad gäller affärer och i sängen. Tillsammans börjar de lura av desperata människor deras pengar. De två blir dock tagna på bar gärning av FBI-agenten Richie DiMaso (Bradley Cooper) som ser en potential i att fånga ännu större bovar med hjälp av Irving och Sydney. De två fifflarnas relation börjar knaka i fogarna då Irving inte kan lämna sin något galna fru Rosalyn (Jennifer Lawrence) och FBI-agenten Richie är för het på gröten och tar sig vatten över huvudet. 

American Hustle var nominerad till hela 10 Oscar på årets gala men vann inte en enda, vilket väl kanske inte säger så mycket med tanke på vilka fantastiska insatser de som vann faktiskt gjorde, det var en bra uppställning i år helt enkelt. Jennifer Lawrence vann förra året en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för en karaktär som är lite lik den hon gör i den här filmen. Hennes motspelare i Silver lining notebook som hon vann sin OScar för, Bradley Cooper, var nominerad för sin roll i både den filmen och i år för American Hustle, Christian Bale vann en Oscar för bästa manliga huvudroll i filmen The fighter där han spelar en avdankad och nerknarkad boxare och var nominerad för sin rollen som Irving Rosenfeld. Amy Adams har varit nominerad till en Oscar för bästa kvinnliga biroll i just The fighter som Bale vann för ovan, så det är en hyllad och gedigen lista skådespelare som finns i den här filmen. 

Filmen är snygg, rolig, till och med lite spännande emellanåt så den är helt klart sevärd. Skådespelarna är de som håller uppe filmen helt, själva storyn har väl inte så mycket nytt att komma med, det känns lite som att man hört den förut. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…