Fortsätt till huvudinnehåll

Småfifflare fifflar med storfifflare

American Hustle
Regi: David O. Russell
I rollerna: Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams, Jennifer Lawrence m.fl.

Den småfete och halvt flintskallige affärsmannen Irving Rosenfeld (Christian Bale) har flera affärsverksamheter men tjänar inte direkt storkovan. När han så möter Sydney Prosser (Amy Adams) hittar han sin själsfrände, både vad gäller affärer och i sängen. Tillsammans börjar de lura av desperata människor deras pengar. De två blir dock tagna på bar gärning av FBI-agenten Richie DiMaso (Bradley Cooper) som ser en potential i att fånga ännu större bovar med hjälp av Irving och Sydney. De två fifflarnas relation börjar knaka i fogarna då Irving inte kan lämna sin något galna fru Rosalyn (Jennifer Lawrence) och FBI-agenten Richie är för het på gröten och tar sig vatten över huvudet. 

American Hustle var nominerad till hela 10 Oscar på årets gala men vann inte en enda, vilket väl kanske inte säger så mycket med tanke på vilka fantastiska insatser de som vann faktiskt gjorde, det var en bra uppställning i år helt enkelt. Jennifer Lawrence vann förra året en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för en karaktär som är lite lik den hon gör i den här filmen. Hennes motspelare i Silver lining notebook som hon vann sin OScar för, Bradley Cooper, var nominerad för sin roll i både den filmen och i år för American Hustle, Christian Bale vann en Oscar för bästa manliga huvudroll i filmen The fighter där han spelar en avdankad och nerknarkad boxare och var nominerad för sin rollen som Irving Rosenfeld. Amy Adams har varit nominerad till en Oscar för bästa kvinnliga biroll i just The fighter som Bale vann för ovan, så det är en hyllad och gedigen lista skådespelare som finns i den här filmen. 

Filmen är snygg, rolig, till och med lite spännande emellanåt så den är helt klart sevärd. Skådespelarna är de som håller uppe filmen helt, själva storyn har väl inte så mycket nytt att komma med, det känns lite som att man hört den förut. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…