måndag 24 mars 2014

Småfifflare fifflar med storfifflare

American Hustle
Regi: David O. Russell
I rollerna: Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams, Jennifer Lawrence m.fl.

Den småfete och halvt flintskallige affärsmannen Irving Rosenfeld (Christian Bale) har flera affärsverksamheter men tjänar inte direkt storkovan. När han så möter Sydney Prosser (Amy Adams) hittar han sin själsfrände, både vad gäller affärer och i sängen. Tillsammans börjar de lura av desperata människor deras pengar. De två blir dock tagna på bar gärning av FBI-agenten Richie DiMaso (Bradley Cooper) som ser en potential i att fånga ännu större bovar med hjälp av Irving och Sydney. De två fifflarnas relation börjar knaka i fogarna då Irving inte kan lämna sin något galna fru Rosalyn (Jennifer Lawrence) och FBI-agenten Richie är för het på gröten och tar sig vatten över huvudet. 

American Hustle var nominerad till hela 10 Oscar på årets gala men vann inte en enda, vilket väl kanske inte säger så mycket med tanke på vilka fantastiska insatser de som vann faktiskt gjorde, det var en bra uppställning i år helt enkelt. Jennifer Lawrence vann förra året en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för en karaktär som är lite lik den hon gör i den här filmen. Hennes motspelare i Silver lining notebook som hon vann sin OScar för, Bradley Cooper, var nominerad för sin roll i både den filmen och i år för American Hustle, Christian Bale vann en Oscar för bästa manliga huvudroll i filmen The fighter där han spelar en avdankad och nerknarkad boxare och var nominerad för sin rollen som Irving Rosenfeld. Amy Adams har varit nominerad till en Oscar för bästa kvinnliga biroll i just The fighter som Bale vann för ovan, så det är en hyllad och gedigen lista skådespelare som finns i den här filmen. 

Filmen är snygg, rolig, till och med lite spännande emellanåt så den är helt klart sevärd. Skådespelarna är de som håller uppe filmen helt, själva storyn har väl inte så mycket nytt att komma med, det känns lite som att man hört den förut. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar