måndag 31 mars 2014

Fem Bill Murrays av fem möjliga

The Grand Budapest Hotel
Regi: Wes Anderson
I rollerna: Ralph Fiennes, Tony Revolory, Adrien Brody, Willem Defoe, Edward Norton, Tilda Swinton, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Jude Law, Bill Murray, Owen Wilson m.fl.
Biopremiär 21 mars

En gång var The Grand Budapest Hotel ett fantastiskt hotell med ära och flärd men nu är det nergånget och besöks enbart av människor som mer eller mindre vill vara ensamma. I hotellets spaavdelning möter en ung författare (Jude Law) ägaren till hotellet, Mr Moustafa, och ber honom berätta hur han kom att bli ägare till hotellet, vilket han också gör över en middag i hotellets restaurang. 

Allting hade sin början i att Zero Moustafa fick jobb som betjänt på hotellet under den legendariske conciergen M. Gustave. Gustave lär Zero allt han kansamtidigt som han underhåller äldre damer på sitt rum. När en av damerna hittas död blir M. Gustave misstänkt för det och en resa mot att bevisa motsatsen sätter igång. 

Det är en fantastiskt kufig humor blandat med mer seriösa inslag i den här filmen. Jag älskar när en karaktär till synes råkar komma in i bild eller någon som bara gör en rolig min, det behöver inte vara mer avancerat än så för att vara roligt. Skådespelarna är helt underbara, och vilken ensemble sedan! Fast den jag gillade bäst ändå är den unge Zero som spelas av den för mig helt okände Tony Revolory, han har ett väldigt roligt och eget uttryck. Händelserna utspelar sig samtidigt som nazisterna höll på att komma till makten, men i filmen är det ZZ i stället för SS, precis som att allt annat i filmen har tysk. och europeisktklingande namn. 

Jag måste nog säga att detta är Wes Andersons bästa film hittills. Visst är det lite samma samma, samma skådespelare, samma typ av miljö, samma typ av karaktärer, samma känsla och sådär, men det är något i själva berättelsen och dess karaktärer som talar mer till mig än de tidigare filmerna som Moonrise Kingdom och Life Aquatic, även om jag så klart håller The Royal Tenenbaums ganska högt också.  

1 kommentar:

  1. Jag tyckte också om den här filmen, men jag ser nog Wes Andersons filmer mer för miljöerna och alla snygga detaljer än för själva storyn. Min favorit är nog Moonrise kingdom annars. :)

    SvaraRadera