Fortsätt till huvudinnehåll

Fem Bill Murrays av fem möjliga

The Grand Budapest Hotel
Regi: Wes Anderson
I rollerna: Ralph Fiennes, Tony Revolory, Adrien Brody, Willem Defoe, Edward Norton, Tilda Swinton, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Jude Law, Bill Murray, Owen Wilson m.fl.
Biopremiär 21 mars

En gång var The Grand Budapest Hotel ett fantastiskt hotell med ära och flärd men nu är det nergånget och besöks enbart av människor som mer eller mindre vill vara ensamma. I hotellets spaavdelning möter en ung författare (Jude Law) ägaren till hotellet, Mr Moustafa, och ber honom berätta hur han kom att bli ägare till hotellet, vilket han också gör över en middag i hotellets restaurang. 

Allting hade sin början i att Zero Moustafa fick jobb som betjänt på hotellet under den legendariske conciergen M. Gustave. Gustave lär Zero allt han kansamtidigt som han underhåller äldre damer på sitt rum. När en av damerna hittas död blir M. Gustave misstänkt för det och en resa mot att bevisa motsatsen sätter igång. 

Det är en fantastiskt kufig humor blandat med mer seriösa inslag i den här filmen. Jag älskar när en karaktär till synes råkar komma in i bild eller någon som bara gör en rolig min, det behöver inte vara mer avancerat än så för att vara roligt. Skådespelarna är helt underbara, och vilken ensemble sedan! Fast den jag gillade bäst ändå är den unge Zero som spelas av den för mig helt okände Tony Revolory, han har ett väldigt roligt och eget uttryck. Händelserna utspelar sig samtidigt som nazisterna höll på att komma till makten, men i filmen är det ZZ i stället för SS, precis som att allt annat i filmen har tysk. och europeisktklingande namn. 

Jag måste nog säga att detta är Wes Andersons bästa film hittills. Visst är det lite samma samma, samma skådespelare, samma typ av miljö, samma typ av karaktärer, samma känsla och sådär, men det är något i själva berättelsen och dess karaktärer som talar mer till mig än de tidigare filmerna som Moonrise Kingdom och Life Aquatic, även om jag så klart håller The Royal Tenenbaums ganska högt också.  

Kommentarer

  1. Jag tyckte också om den här filmen, men jag ser nog Wes Andersons filmer mer för miljöerna och alla snygga detaljer än för själva storyn. Min favorit är nog Moonrise kingdom annars. :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…