Fortsätt till huvudinnehåll

Den mätta dagen, den är aldrig störst

Den bästa dagen är en dag av törst - Jessica Kolterjahn

Jag fyller badkaret med het vatten och sitter en stund på badkarskanten och låter ansiktet andas in värmen och fukten innan jag långsamt klär av mig. En gång i veckan får jag låna badrummet och jag vill dra ut på stunden i värme. Viker ihop kläderna och drar handen över min nakna mage. Huden är len och varm under handen. Lägger mig i badkaret och vattnet omsluter mig. Jag ligger i länge. Tills det nästan är outhärdligt. 

År 1932 åker Karin Boye till Berlin för att reda ut sin plågoande inom sig genom psykoanalys. Hon lämnar sin man bakom sig och hittar nya älskare, män som kvinnor. Hon erkänner sig själv som homosexuell och försöker ta livet av sig med hjälp av sömntabletter. Hon lever ett skralt liv där hon försöker försörja sig på att översätta litteratur samtidigt som hon försöker hitta tid och inspiration åt sitt eget skrivande. Berling är fortfarande et kulturcentrum men brunskjortorna syns allt mer och blir allt kaxigare, judar börjar så smått bannlysas från radio och får sina butiker vandaliserade. Världen kommer snart att ändras för alltid och Karins egen värld är i gungning den med. 

På baskidan av kolterjahns roman kan man läsa "Den bästa dagen är en dag av törst är en fri litterär fantasi om ett år i Karin Boyes liv" vilket faktiskt är en fenomenal beskrivning och sammanfattning. Jag är svag för sådana här fantasibiografier, vare sig det gäller personer som har existerat eller fiktiva karaktärer och den här boken gör mig verkligen inte besviken. Man får ta del i en fantasi som på något sätt ändå är trovärdig utifrån det man vet och det man läst vilket skapar en fantastisk berättelse. 

Kolterjahn målar upp detaljrika vardagshändelser och känslor genom att låta läsaren uppleva berättelsen utifrån Karins egna ögon. Det ger en subjektiv känsla som gör att man inte hela tiden tänker "Detta ska föreställa Karin Boye som faktiskt också har funnits på riktigt" utan man är mer med i individens berättelse och kommer emellanåt på att "just det, det här ska ju faktiskt vara Karin Boye" när hon blir tilltalad. Språket är väldigt detaljerat och ger en fantastisk bild av både känslor och miljö, samtidigt som boken är väldigt luftig och lättläst. Helt enkelt en riktig liten pärla. 

Köp boken här eller här.Kommentarer

 1. Jag är också svag för litterära fantasier, som du kallar dem, och har läst Kolterjahns bok. Lite klurigt bara att jag har svårt att skilja verklighet från fiktion, tänker att jag faktiskt lär känna de riktiga personerna... Men det ger ofta inspiration till att utforska en persons riktiga historia (men vad är egentligen riktigt?) och levnadsverk. En favorit är Joyce Carol Oates "Blonde", som jag borde läsa om, det var några år sen nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du sätter fingret på vad det är som gör att jag gillar sådan här litteratur, för visst kommer vi aldrig lära känna den här personen på något annat sätt än så här så varför inte fantisera?

   Radera
 2. Längtat en tid efter att läsa denna. Nu längtar jag ännu mer...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…