Fortsätt till huvudinnehåll

Noveller som blivit film

Att filmatisera romaner måste vara ganska svårt, inte bara för att det är svårt att visualisera en bok utan även för att längden på det faktiska skeendet är så olika. En film kan visserligen vara upp mot 3 timmar lång men en bok är oftast mycket längre än så. Däremot känns novellen kanske något mer likvärdig tidsmässigt och detta har flera filmskapare tagit vara på. 

Visst minns ni den vackra filmen om två Cowboys som finner varandra uppe i bergen? Brokeback mountain regisserades av Ang Lee och huvudrollerna innehades av Jake Gyllenhaal och den numera avlidne Heath Ledger. Vad som kanske är mindre känt är att filmen är baserad på en novell av Annie Proulux, trots att hon vunnit så fina priser som Pulitzer prize och National Book award. Filmen Sjöfartsnytt med Kevin Spacey och Juliane Moore är även baserat på hennes verk.


En författare som fått många verk filmatiserade, på gott och ont, är Stephen King. Hans mastodontskräckromaner It, The Shining osv känner väl de flesta till men hans kortare berättelser kanske är något mindre kända. En mycket känd film som faktiskt är baserad på en kortare besättelse av kingen är faktiskt den fina Stand by me från 1986 med en ung River Phoenix. 

För ungeför 10 år sedan kom en ganska lyckad scifi-film med Will Smith vid namn I, Robot. Den berättelsen är dock inte så ny som man kan tro utan är baserad på en novell ur scifi-legenden Isaac Asimovs novellsamling med samma namn som kom ut redan 1950. Den boken handlar så klart om robotar och teknologi men även om filosofiska ämnen som "Vad är medvetande" och ställer frågor om hur långt vetenskapen kan gå för att mekaniskt återskapa en människa. 

En man som även hade platsat i inlägget om klassikernoveller är Edgar Allan Poe men hans noveller har även inspirerat till en del filmer. En riktig klassiker är så klart House of Usher som kom ut 1960 med Vincent Price som Roderick Usher. Den har för övrigt filmatiserats ett flertal gånger i olika format. Det samma gäller hans novell The black cat som filmatiserats flera gånger sedan 1934. 

Alla minns vi väl den där konstiga berättelsen där Brad Pitt föds som gammal och blir yngre genom berättelsen? The curious case of Benjamin Button är så klart baserad på novellen med samma namn av F. Scott Fitzgerald, författaren till Den store Gatsby. 

Hitta ännu fler noveller som filmatiserats här

Och förresten så finns även Alice Munros noveller filmatiserade. Away from her från 2006 är baserad på hennes The bear came over the mountain

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.