torsdag 25 juli 2013

Vad skulle du göra om du vann 18 miljoner Euro?

Allt jag önskar mig - Grégoire Delacourt

Jocelyne närmar sig femtio år, är lite småtjock och driver en sybehörsbutik. Hon har två utflugna barn, ett dött barn och ett äktenskap som mest går på av gammal vana. Hon drömde om att bli modeskapare i Paris men driver i stället en stickblogg och är rätt nöjd med sitt mediokra liv. Så en dag vinner hon storvinsten på lotto, över 18 miljoner euro. Nu kan hon äntligen få allt hon önskat sig, eller?

För det första är Jocelyne en karaktär helt i min smak. Hon handarbetar och bor utanför Paris. Jag älskar den här karaktären, hon är smart, eftertänksam, känslig och originell. Det är en underbar feelgoodroman som är väl balanserad, inte för mycket slisk, utan man får sin begärda del av både sorg och av humor. Intressanta relationer med både barn och man och så klart med en och annan tvärvändning. 

För det andra är det ganska roande att läsa om att bli miljonärska. Vem ska man berätta det för? Hur kommer folk att reagera? Vad ska jag göra med pengarna? Jag älskar när hon går in på Chanel och tittar på saker, inser att hon skulle kunna köpa allt i butiken utan besvär, men ger sig därifrån med ett litet "kanske" i tankarna. det får en att tänka på hur man själv skulle bete sig och på hur många baksidor det finns med att helt plötsligt ha alla pengar i världen. 

Det här är en fantastisk liten bok, det tog mig nån timme att lyssna på den, så man hinner lätt sluka den i hängmattan eller på flyget. 

Köp som ljudbok här eller här, som pappersbok här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar