lördag 13 april 2013

En receptbok på sagors vis

Sagobak - Josefin Ambring

När jag var liten, sisådär 7-9 år, fanns det enbart två typer av böcker som jag lånade på biblioteket och det var Så funkar det-böckerna (helst den om kroppen men var den utlånad dög det med de andra) och så fanns det en bok med godisrecept som jag inte minns namnet på (spiralinbunden med tecknade barn på framsidan) men jag fick aldrig baka något godis. Josefin Ambrings kombinerade sago- och bakbok för mig rakt bakåt till min barndoms godisbakardrömmar. 

Rödluvan åker buss, Guldlocks tre björnar åker och shoppar, Snövit är nöjd med sin snabba internetlina och Askungens styvsystrar startar aktiebolag. Dessutom har de allihop något gemensamt, de gillar att baka. Ambring har moderniserat flera klassiska berättelser men ändå lyckats behålla kärnan i sagorna. Om man är välbekant med sagorna kan man som läsare både hitta tydliga kopplingar som lite mer dolda hintar till de klassiska sagorna. Har man inte så bra koll så gör inte det något utan man får sig en rolig berättelse och ett gott skratt ändå. Sagorna berättar på ett finurligt sätt både en historia och om bakning och i slutet av sagan finns recepten, så som Guldlocks grötbullar och Snövits päppelkaka men också några bonusrecept så som Tumelitens små chokladbollar och Mästerkattens lussekatter. Alla sagor och recept berättas med glimten i ögat och med mycket humor, både vuxna och barn kan skratta gott tillsammans åt när vargen rör i muffinssmeten med sin svans eller åt när en elak styvsyster gör smet i en blomkruka.

Jag tycker dessutom mycket om illustrationerna, de är inte alls gullepluttiga och de är dessutom väldigt detaljerade. I varje bild finns något nytt för ögat att skåda som för berättelserna vidare där texten slutar. 


Köp boken här eller här.1 kommentar:

  1. Den spiralinbundna boken med tecknade barn på framsidan finns fortfarande! Jag hade den som barn och har nu köpt den till mina egna ungar - som dock inte alls tyckte den var något märkvärdigt...Bisse Grenert heter hon som gjort böckerna (det är en hel serie).

    SvaraRadera