Fortsätt till huvudinnehåll

En receptbok på sagors vis

Sagobak - Josefin Ambring

När jag var liten, sisådär 7-9 år, fanns det enbart två typer av böcker som jag lånade på biblioteket och det var Så funkar det-böckerna (helst den om kroppen men var den utlånad dög det med de andra) och så fanns det en bok med godisrecept som jag inte minns namnet på (spiralinbunden med tecknade barn på framsidan) men jag fick aldrig baka något godis. Josefin Ambrings kombinerade sago- och bakbok för mig rakt bakåt till min barndoms godisbakardrömmar. 

Rödluvan åker buss, Guldlocks tre björnar åker och shoppar, Snövit är nöjd med sin snabba internetlina och Askungens styvsystrar startar aktiebolag. Dessutom har de allihop något gemensamt, de gillar att baka. Ambring har moderniserat flera klassiska berättelser men ändå lyckats behålla kärnan i sagorna. Om man är välbekant med sagorna kan man som läsare både hitta tydliga kopplingar som lite mer dolda hintar till de klassiska sagorna. Har man inte så bra koll så gör inte det något utan man får sig en rolig berättelse och ett gott skratt ändå. Sagorna berättar på ett finurligt sätt både en historia och om bakning och i slutet av sagan finns recepten, så som Guldlocks grötbullar och Snövits päppelkaka men också några bonusrecept så som Tumelitens små chokladbollar och Mästerkattens lussekatter. Alla sagor och recept berättas med glimten i ögat och med mycket humor, både vuxna och barn kan skratta gott tillsammans åt när vargen rör i muffinssmeten med sin svans eller åt när en elak styvsyster gör smet i en blomkruka.

Jag tycker dessutom mycket om illustrationerna, de är inte alls gullepluttiga och de är dessutom väldigt detaljerade. I varje bild finns något nytt för ögat att skåda som för berättelserna vidare där texten slutar. 


Köp boken här eller här.



Kommentarer

  1. Den spiralinbundna boken med tecknade barn på framsidan finns fortfarande! Jag hade den som barn och har nu köpt den till mina egna ungar - som dock inte alls tyckte den var något märkvärdigt...Bisse Grenert heter hon som gjort böckerna (det är en hel serie).

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo