måndag 24 september 2012

Visst var det kärlek?

Emma & Uno - Märta Tikkanen

Emma är bara 18 år när hon möter sin livs kärlek Uno. Hon har ett arv att se fram emot, har framtidsplaner inom läraryrket och hon är vacker. Emma och Uno gifter sig året därpå, 1898, och när Emma är 25 år föder hon sitt sjätte barn och är så gott som utblottad. Uno är en riktig konstnärssjäl, han reser runt i norra Europa för olika uppdrag åt olika skolor och tidningar. Ibland har han familjen hos sig men oftast är han ensam. Han umgås med stora namn som Anders Zorn och Carl Larsson, namn som Strindberg, Lagerlöf och Karlfeldt nämns i kretsarna. Uno har varit med och startat folkhögskolan i Brunnsvik och är ett stort namn inom konst- och kulturutbildning från tidigt 1900-tal. men kan man ha en framgångsrik karriär och vara familjefar? vad händer med Emma och de sex barnen?

Märta Tikkanen, en fantastisk finlandssvensk författarinna, råkar vara dotterdotter till Emma och Uno, det här är så som hon föreställer sig att deras berättelse kan ha varit. Genom brev, historiska dokument, foton och intervjuer skildrar hon deras liv genom revolution, världskrig, inflation och inbördeskrig. 

Emma & Uno är en ganska lågmäld roman, det är tydligt att Tikkanen gärna vill hålla sig till de fakta som finns så mycket som möjligt. Det är mycket förklaringar runt familjerelationer och mer frågeställningar kring vad Emma och Uno kan ha känt än att hon uttryckligen påstår hur det faktiskt var. Hon framhäver fakta, så som att Uno var föreståndare för Brunnsviks och låter deras brevkorrespondens tala för sig själv genom direkta citat. Men däremellan lägger hon som sagt in tankar och känslor hos Emma och Uno som hon föreställer sig att det skulle kunna ha varit. Kanske kände han si och hon kan ha tänkt så. 

Romanen är också ett fantastisk kvinnoporträtt av denna Emma som vid 25-års ålder har hand om inte mindre än sex barn och vänder på varenda peng för att få livet att gå ihop. En kvinna som älskar alla sina barn mer än sitt eget liv, en tålmodig kvinna som år efter år hoppas få återförenas med maken. Uno påminner mig faktiskt en del om Strindberg, de är ungefär samtida, de lever för konsten och de har samma heta temperament. Tikkanen lyckas belysa både Emmas och Unos sidor på ett sätt som gör att man faktiskt känner sympati med båda två. 

Läs gärna mitt inlägg om Märta Tikkanens besök på biblioteket i samband med att den här boken kom ut. 

Köp boken här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar