Fortsätt till huvudinnehåll

Vem var egentligen den där Jack the Ripper?

Nu ser du mig - S. J. Bolton

Londonpolisen Lacey Flinch har haft en brokig bakgrund med drogberoende och hon känner starkt för de unga mörkhyade kvinnor som blir utsatta för gruppvåldtäkter. Hennes arbete med dem blir dock abrupt avbrutet när en okänd kvinna dör i Laceys famn, kvinnan har fått halsen avskuren och förblöder. Metoden och datumet för mordet känns bekant för Lacey, hon har alltid varit fascinerad av Jack the Ripper, och när ännu en kvinna hittas brutalt mördad är det inget tvivel om saken, det härjar en Ripper-kopia i London. Lacey börjar få brev skrivna o blod och konstiga telefonsamtal, är mördaren ute efter henne?

Jag har sagt det tidigare, och jag säger det igen, jag är en riktig kriminologinörd men jag läser i princip aldrig deckare. Det låter ju rätt motsägelsefullt, men jag tröttnar oftast ganska snabbt. Antingen är det slött och förutsebart eller så är det onödigt hetsigt med för många tvister att hålla reda på i likhet med Da Vinci-koden. Det här är min första roman av Bolton och jag känner mig ganska till freds. Det är intressanta karaktärer och miljön är bra. Det är inte alldeles för hetsigt men en och annan cliffhanger bjuds det ändå på. Det finns några partier där jag inte riktigt vet om jag ska vara nöjd för att jag är smartare än poliserna eller om jag ska känna mig idiotförklarad men de är få. Det finns några ledande och kanske lite irriterande cliffhangers som jag gärna hade klarat mig utan, men jag känner mig ändå ganska tillfreds i slutet då det hela ändå knyts ihop på ett bra sätt. 

Om inte annat så är Nu ser du mig en riktig nördstudie i Jack the Ripper-fallen. De bestialiska morden återskapas och flera teorier om vem denne notoriske seriemördare läggs fram. Och det tycker jag är det absolut bästa med boken, jag vill ha mer!

En liten parantes som störde mig en hel del är att datumsättningen i boken är helt uppåt väggarna. på ett ställe sägs det att det är 10 dagar från 10:e till 30:e september och mitt i oktoberkapitlen blir det september igen. På ett tredje ställe är det fredagen den 5:e oktober och sedan blir det söndagen den 6:e oktober för att sedan bli lördagen den 6:e oktober. Jag antar att det är en miss i redigeringen av översättningen, men irriterande är det.  

Recensionsbok från Modernista

Köp boken här eller här

Kommentarer

 1. Ja, jag har ju också läst den nu men väntar någon dag med min rec.Jag tyckte själv att den var helt fantastiskt tokspännande men efter att jag börjat tänka på det där med datumen så var det som att det liksom låg lite ivägen. SÅ himla dålig korrläsning! Jag kan inte låta bli att hänga upp mig på det hela tiden (och det ÄR ju hela tiden!) vilket stör läsnigen en smula och famförallt helhetsintrycket. Nåja, med det sagt tycker jag fortfarande att det är den mest spännande deckare jag läst på länge och gillade också Jack-the-ripper-vinkeln.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man började ju ifrågasätta alla tidsbegrepp till slut hehe och det är ju som sagt inte författarens fel alls. Men annars bra!

   Radera
 2. Jack the Ripper, säger du? Då måste den ju läsas! Jag räknade faktiskt bort denna bok - lite slarvigt - eftersom jag tycker att omslaget är ganska gräsligt. Lite sådär skräck-kliché a la Seven. Men böcker med utgångspunkt i Ripper är nästan alltid intressanta :) Läst Patricia Cornwalls bok? Eller Lauritz Anderssons "Jack Uppskäraren - kriminalfall och legend"? Båda riktigt bra, tyckte jag.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…