Fortsätt till huvudinnehåll

Planering inför Bokmässan 2012

Nu sitter jag här, fyra dagar före mässan, med seminarieprogrammet i handen och försöker reda ut vad jag egentligen ska göra där. Min tanke är att jag ska gå på så mycket på det nordiska temat som det bara går. Jag är inte överdrivet förtjust i seminarier där det bara går ut på att författaren ska sälja sin senaste bok så dessa undviker jag med vissa undantag.  Jag tänker strunta i kaffet för att slippa bli kissenödig och äta i all hast mellan väl valda seminarier för att hinna med så mycket det går. Här är ett preliminärt (och ganska tidsoptimistiskt) schema:

TORSDAG 27/9

Aktuella med bilderboken Sulky och Bebbe regerar okej

Jag är så klart intresserad av allt om e-böcker. 

Sten Andersson har skrivit en biografi över en gammal bekant från min tid som filosofistudent. 

12:00-12:45 Borta bra, men hemma bäst? J1 MÅSTE
Om varför vi hellre läser svensk litteratur än utländsk med representanter från Sekwa, Brombergs, 2244 m.fl. 

13:00-13:45 Ett sagolikt projekt J1 MÅSTE
Om översättningar av de isländska sagorna till de andra nordiska språken. 

14:00-14:45 Minne och glömska G4 MÅSTE
Med nordiska rådetpristagaren Merethe Lindtröm

15:00-15:45 Finns Norden? K3
Kan man tala om en nordisk litteratur?
(Bubblare: Kärlek och litteratur G4)

Om att dela med sig av sina läsupplevelser via nätet. 

17:00-19:00 Montermingel på mässgolvet

Eventuella bokinköp relaterade till dagen: Ajvide - Sulky och Bebbe, Merethe Lindström - Dagar i tystnadens historia, Jan Kjaerstad - Normans område

FREDAG 28/7

09:30-10:45 Det kreativa Norden H1 MÅSTE
Hur påverkar kulturen bilden av Norden?

Om det riktigt nordliga norden, Arktis, och deras berättande

Med den danske författaren Kim Leine

13:00-13:45 Retrospektiv över bilderboken V-hallen
bilderboken från 1950 och framåt

14:00-14:45 Trovärdiga fantasier V-hallen MÅSTE
Med Lene Kaaberbol, Maria Turtschaninoff, Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg

Med favoriten Trude Marstein och Kirsten Hammann

16:00-16:45 Se dig om i vrede H1
Om den irländska historiska romanen

Med Erland Loe och Mikael Niemi

Eventuella bokinköp relaterade till dagen: Kim Leine - Tunu, Kirsten Hammann - Se på mig, Mikael Niemi - Fallvatten

LÖRDAG 29/9

10:00 Mingel med bloggambassadörerna R3 MÅSTE

Erland Loe och Sjón om ifall nutida nordiska författare är påverkade av den klassiska Eddan.

12:00-12:45 Torka aldrig tårar utan handskar K2 MÅSTE
Jonas Gardell om sin nyligen utkomna och hyllade roman. 

John Boyne, Paul Murray och Sjón om sina respektive hemstäder. Leds av Steinunn Sigurdardóttir. 

med Colm Tóibín och Stewe Claeson

15:00-15:45 Nordiska bilderbokspar K3 MÅSTE
Om att översätta ett bildspråk till ett annat. 

Om den moderna irländska romanen

17:30 Bloggmiddag på Pasta + med stora delar av bokbloggsmaffian. 

Eventuella bokinköp relaterade till dagen: Jonas Gardell - Torka aldrig tårar utan handskar 

SÖNDAG 30/9

Om novellen på Irland. 

Om kvinnor som skriver skräck, med Amanda Hellberg och Jenny Milewski

med PO Enquist, Lena Einhorn och Ulf Peter hallberg

Vad innebär det att skriva för en isolerad publik? 

15:00-15:45 Siri och Frida J1
Om två av Strindbergs fruar


Har jag glömt något livsnödvändigt?

Kommentarer

 1. Vad kul att se någon som har full koll på vilka seminarier du vill gå på själv kämpar jag med att komma överens med mig själv vad jag helst vill gå på...men det slutar väl med att jag gör som förra året o tar de som ligger närmast för ska man tränga sig fram med gåbord o en ledsagare som bär min solstol o har en egen vilja får det bli som det blir.

  Kramis från Pockethexan som hoppas att det ska bli en lyckad mässa känns ganska lovande eftersom jag är så nordisk, är nämligen till hälften dansk o till hälften finsk o så blev jag ändå svensk på något vis... <;-p
  Ses!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår dig, det kan bli så att även jag väljer närhet i vissa fall. Det är långt och trångt mellan programpunkterna ibland. Hoppas du kommer på bloggambassadörernas mingel på lördagen?

   Radera
 2. Åh vad uppstyrd du är! Det önskar jag att jag kunde vara också. Och relaterade bokköp för varje dag. Jag MÅSTE få tid ikväll att sätta mig ner ordentligt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äsch jag ringade in en programpunkt i timmen o hoppas på det bästa ;)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.