fredag 21 september 2012

Glamour, krig, otrohet och ett mord

Tigrar i rött väder - Liza Klaussmann

Kusinerna Nick och Helena har hela livet framför sig. Året är 1945, kriget är precis över och de är på väg till sina respektive män i olika delar av USA. Nicks man Hughes är inte alls sig själv efter kriget och Helenas man Avery vill slå igenom i Hollywood. Familjegården Tiger House med båthus, grillpartyn och östkustglamour knyter ihop deras öden trots att de har väldigt olika liv. Berättelsen sträcker sig över 40-, 50- och 60-talet med drogproblem, otrohet, pengaproblem och ett mord.

Boken berättas ur flera olika personers perspektiv med nedslag i olika delar av tidsperspektivet och det fungerar riktigt bra. Klaussmann har hittat en perfekt balans mellan att inte berätta för mycket eller för lite, det hintas om händelser som senare bekräftas i andra personers perspektiv. Jag tycker att Klaussmann nyttjar den så kallade isbergstekniken, där hon egentligen inte avslöjar särskilt mycket, men där läsaren förstår vad det är som händer. Det är en svår teknik att behärska och balansera men hon lyckas mycket bra. 

Miljöerna och karaktärerna är också fint beskrivna, Klaussmann lyckas få vardagliga saker som att köpa baddräkter och hushållsarbete att ge en underbar känsla av ett beachhouseliv på USA:s östkust. Hon lyckas också skapa spänning och obehag med sina beskrivningar.Berättaren står väldigt nära karaktärerna, trots att det är en utomstående berättare, och Klaussmann låter karaktärerna tala genom mycket dialog. Ibland återkommer samma dialog ur en annan karaktärs perspektiv och man får sig en aha-upplevelse. 

Det är helt enkelt en överraskande bra bok, det hade jag inte förväntat mig. Jag hade heller inte förväntat mig att den skulle vara så mörk, utan kanske mer feelgood, men tji fick jag. 

Recensionsbok från Modernista

Köp boken här eller här.1 kommentar:

  1. Nu blev jag väldigt sugen på att läsa den. Vilken bra recension!

    SvaraRadera