Fortsätt till huvudinnehåll

Glamour, krig, otrohet och ett mord

Tigrar i rött väder - Liza Klaussmann

Kusinerna Nick och Helena har hela livet framför sig. Året är 1945, kriget är precis över och de är på väg till sina respektive män i olika delar av USA. Nicks man Hughes är inte alls sig själv efter kriget och Helenas man Avery vill slå igenom i Hollywood. Familjegården Tiger House med båthus, grillpartyn och östkustglamour knyter ihop deras öden trots att de har väldigt olika liv. Berättelsen sträcker sig över 40-, 50- och 60-talet med drogproblem, otrohet, pengaproblem och ett mord.

Boken berättas ur flera olika personers perspektiv med nedslag i olika delar av tidsperspektivet och det fungerar riktigt bra. Klaussmann har hittat en perfekt balans mellan att inte berätta för mycket eller för lite, det hintas om händelser som senare bekräftas i andra personers perspektiv. Jag tycker att Klaussmann nyttjar den så kallade isbergstekniken, där hon egentligen inte avslöjar särskilt mycket, men där läsaren förstår vad det är som händer. Det är en svår teknik att behärska och balansera men hon lyckas mycket bra. 

Miljöerna och karaktärerna är också fint beskrivna, Klaussmann lyckas få vardagliga saker som att köpa baddräkter och hushållsarbete att ge en underbar känsla av ett beachhouseliv på USA:s östkust. Hon lyckas också skapa spänning och obehag med sina beskrivningar.Berättaren står väldigt nära karaktärerna, trots att det är en utomstående berättare, och Klaussmann låter karaktärerna tala genom mycket dialog. Ibland återkommer samma dialog ur en annan karaktärs perspektiv och man får sig en aha-upplevelse. 

Det är helt enkelt en överraskande bra bok, det hade jag inte förväntat mig. Jag hade heller inte förväntat mig att den skulle vara så mörk, utan kanske mer feelgood, men tji fick jag. 

Recensionsbok från Modernista

Köp boken här eller här.



Kommentarer

  1. Sincerely Johanna21 september 2012 17:24

    Nu blev jag väldigt sugen på att läsa den. Vilken bra recension!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo