onsdag 5 september 2012

Den förlorade broderns historia

Dandy - Jan Guillou

När Sverre läste till dimplomingenjör i Dresden tillsammans med sina bröder, förälskade han sig i en engelsk studiekamrat. I stället för att åka tillbaka till hemlandet Norge och bygga broar bestömde han sig för att åka med sin Albie hem till godset i England. Homosexuallitet är självfallet inget den engelska adeln godtar och de lever sitt kärleksliv i smyg samtidigt som de ska genomföra stordåd inom lantbruksteknologi och dylikt. Men Sverre brinner för konsten, han vill måla och han gör det väl. 

Del två i Guillous romansvit om 1900-talet är inte så lik del ett, men utspelar sig under precis samma tidsperiod. Brobyggarna var mer spännande, mer teknologi och Norges respektive Afrikas hårda natur. Den här gången handlar det lite mer om engelsk adel och landsbygd, om konst och om lite kvinnliga rättigheter och om homosexualitet i början av 1900-talet. Jag faller inte riktigt för någon karaktär, och jag tycker kanske inte att det händer så fasligt mycket men jag får ändå ett intresse för vad som pågick i världen under den här tiden. I Brobyggarna slogs jag av att jag aldrig tidigare tänkt på hur man bygger broar och järnväg, utan tagit det för givet. I Dandy får jag inte direkt någon sådan uppenbarelse, jag vet att kvinnor och homosexuella inte hade det lätt då, men det är som sagt ändå något som fångar mitt intresse för skildrandet av tiden som sådan, med Bloomsburygruppen, Titanic och så vidare. 

Det märks att Guillou är journalist, för det enorma researcharbetet som han måste ägnat sig åt inför de här böckerna tar lite överhanden ibland. Berättelsen, och således även karaktärerna, kommer lite i skymundan för all information om berättelsens samtid ska komma med, vare sig den är relevant för berättelsens framskridande eller inte. 

Brobyggarna fick otroligt mycket kritik för att inte ge en sann bild av tyskarnas kolonialiserande av Östafrika, Guillou gav tydligen en alldeles för snäll bild av det hela. Om jag ska vara helt ärlig så skiter jag i vilket, det är en roman och ingen historiebok för skolan. Dandy kommer säkert den bli kritiserad ( blir inte Guillou alltid det?) och det kommer säkert handla om homosexualiteten, britternas involvering i första världskriget, eller något annat. Och återigen så bryr jag mig inte märkvärt, det är en roman!

Recensionsbok från Piratförlaget

Köp boken här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar