lördag 29 september 2012

Bokmässan 2012: Arvet efter Eddan - den nordiska stilen

Återigen diskuteras om vad vi har gemensamt i Norden, Sjón menar att vi har mycket historia ihop med krig, kungar, stora tänkare och att den bakgrunder är väldigt djup. Vi behöver tänka i ett perspektiv över en längre tid, och inte bara vad som setts på TV de senaste tre veckorna. Erland Loe håller helt med, även om det finns skillnader, så som att islänningarna är brottslingar som lämnade Norge för flera hundra år sedan.

Sjón menar att det finns en korspollinering gällande litterära influenser genom tiderna som gör att vi kan prata om en nordisk stil. Han tycker att man i all nordisk litteratur finns en vilja till godhet, vare sig det finns på utan eller dolt. Och det gäller inte bara litteratur utan även film där Sjón arbetat med Lars von Trier och Erland Loe just nu jobbar ihop med en isländsk regissör. Självklart kommer även Skavlan upp som en unik sammanförare av de olika nordiska länderna.

Sjón är oväntat sympatisk och något av min nya litterära kärlek. Hans gamle klasskompis, tillika min far, har alltid sagt att han är präktig och väldigt konstig, men så har min far å andra sidan aldrig läst en skönlitterär bok.

2 kommentarer:

  1. Det här hade jag velat se! Gillade verkligen Sjóns Skymningsinferno. Förmodligen krockade det med något annat..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja allt krockar ju alltid med något annat spännande så det gäller att prioritera :)

      Radera