onsdag 26 september 2012

Äventyr i Västindien

Doktor Kessners hemlighet - Adam Hansson

Lasses pappa går hastigt bort i cancer, de har på senare år glidit ifrån varandra och har inte längre kontakt. När pappan går bort lämnar han ett gammalt varv åt Lasse, där han hittar en del hemligheter, bland annat en mapp om en Doktor Kessner. 

Flera år senare livnär sig Lasse och frun Filippa på att erbjuda turister att segla med dem och deras son Finn. När familjen Bailey följer med på en av resorna blir Finn förälskad i dottern Jen men så börjar konstiga saker att hända. Är det någon som förföljer dem? Är det båten Avalon de vill åt? Och vem var egentligen den där Doktor Kessner?

Det här är en riktigt klassisk äventyrsroman, det känns faktiskt skönt att läsa ett vanligt hederligt äventyr som inte innehåller magiker och vampyrer. Det är en härlig blandning av spänning, kärlek, havsliv och samtidigt en spänningsroman med en massa pusselbitar som faller på plats allt eftersom. Det är något av en modern pirathistoria med skatter, båtar, grottor och skurkar. 

Det måste vara svårt att skriva om segling och förklara lagom mycket så att även vi landkrabbor förstår men att inte förklara för mycket så att det blir tråkigt. Jag tycker att Hansson lyckas ganska bra med det, även om det kanske blir lite långrandigt med båtlivsbeskrivningarna emellanåt. Det är en riktigt härlig miljö, jag antar lite fräckt att författaren själv varit i Västindien, för det känns som att det ligger en hel del kärlek och intresse bakom beskrivningarna. Karaktärsbeskrivningen är bra, det finns både mångsidiga huvudkaraktärer och klassiska skurkar.

Köp boken här eller här

Recex från Collings förlag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar