söndag 9 september 2012

Absurt, filosofiskt, konstigt och alldeles underbart

En annan stad - Michal Ajvaz

En man hittar en bok med en rygg av lila sammet på ett antikvariat. Den innehåller en för honom okänd skrift och den öppnar upp en helt ny värld, ett parallellt Prag som finns i periferin och som alla inte kan se. Han dras in i det ena magiska äventyret efter det andra med nya varelser och udda händelser. 

Jag fullkomligt älskar det här, det är helt fantastiskt. Det ger en känsla av Den oändliga historien från när man var liten, man får lite den där känslan när man var liten och trodde att alla leksaker levde när man sov. Jag får också en känsla av att man blandat ihop Harry Potter med Liftarens guide till galaxen och låtit Tim Burton regissera. Även minnet av den fantastiska Mästaren och Margrita väcks till liv. Jag fattade inte särskilt mycket men jag älskar det och jag ville redan läsa om boken efter att jag bara kommit halvvägs. 

Språket är också underbart, Ajvaz har nog vägt varje ord på en liten guldvåg innan han placerat dem i meningar och det måste ha varit ett enormt jobb att lyckas översätta det. 

Köp boken här eller här.  

1 kommentar: