onsdag 22 augusti 2012

Några udda människor slår följe på livets snåriga stig

Rosengädda, nästa! - Emma Hamberg

Bror är 13 år, han har på sig stiliga kostymer köpta på second hand och han älskar Frankrike. Han är dock väldigt orolig på kvällarna, det är då hans föräldrar bråkar som värst. Han är rädd för att bli ensammare än vad han redan är så han smider en plan om att rädda deras äktenskap. Han hittar på ett seglarläger så att hans föräldrar ska få vara ensamma och han beger sig iväg till Stockholm för ett eget äventyr. 

Tessan steker hamburgare i ett gatukök i staden där hon växte upp. Hon lever ihop med samma kille som var mest populär i skolan, den ständigt otrogne Flatan och Tessans mamma uppmuntrar henne aldrig. Hon vill laga mat, riktig mat och inte gatuköksmat. Hon flyr utan att ens ta med sin plånbok. 

Tessan och bror möts som av en slump hemma hos den excentriska kvinnan Jane som verkar ha ett hus fullt av djur och som verkar ha ett enormt behov av att ta hand om både dessa och bortkomna människor. 

Det här är en ljuvlig historia. Den är lättläst, rolig, ibland pinsam, hoppfull och underhållande. Vi möter ett flertal intressanta karaktärer med ganska udda egenskaper, jag gillar verkligen den 13-årige bror och hans egenheter. Den handlar också om olika typer av relationer, engagerade föräldrar, frånvarande föräldrar, första kärleken, kärlek när man trodde att den aldrig mer skulle komma och inte minst vänskap. 

Det finns planer på att det ska bli en Rosengädda-trilogi från Hamberg och jag hoppas att det blir så. Då vill jag se mer av karaktärerna från den här boken och kanske lite nya. Man blir faktiskt lite vän med Bror, Tessan och de andra, det känns lite tråkigt att nu lämna dem åt sitt öde. 

Recensionsbok från Piratförlaget

Köp boken här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar