Fortsätt till huvudinnehåll

Några udda människor slår följe på livets snåriga stig

Rosengädda, nästa! - Emma Hamberg

Bror är 13 år, han har på sig stiliga kostymer köpta på second hand och han älskar Frankrike. Han är dock väldigt orolig på kvällarna, det är då hans föräldrar bråkar som värst. Han är rädd för att bli ensammare än vad han redan är så han smider en plan om att rädda deras äktenskap. Han hittar på ett seglarläger så att hans föräldrar ska få vara ensamma och han beger sig iväg till Stockholm för ett eget äventyr. 

Tessan steker hamburgare i ett gatukök i staden där hon växte upp. Hon lever ihop med samma kille som var mest populär i skolan, den ständigt otrogne Flatan och Tessans mamma uppmuntrar henne aldrig. Hon vill laga mat, riktig mat och inte gatuköksmat. Hon flyr utan att ens ta med sin plånbok. 

Tessan och bror möts som av en slump hemma hos den excentriska kvinnan Jane som verkar ha ett hus fullt av djur och som verkar ha ett enormt behov av att ta hand om både dessa och bortkomna människor. 

Det här är en ljuvlig historia. Den är lättläst, rolig, ibland pinsam, hoppfull och underhållande. Vi möter ett flertal intressanta karaktärer med ganska udda egenskaper, jag gillar verkligen den 13-årige bror och hans egenheter. Den handlar också om olika typer av relationer, engagerade föräldrar, frånvarande föräldrar, första kärleken, kärlek när man trodde att den aldrig mer skulle komma och inte minst vänskap. 

Det finns planer på att det ska bli en Rosengädda-trilogi från Hamberg och jag hoppas att det blir så. Då vill jag se mer av karaktärerna från den här boken och kanske lite nya. Man blir faktiskt lite vän med Bror, Tessan och de andra, det känns lite tråkigt att nu lämna dem åt sitt öde. 

Recensionsbok från Piratförlaget

Köp boken här eller här

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…