Fortsätt till huvudinnehåll

Snusk - Två osedliga berättelser - Alan Bennett

Mrs Donaldson är änka och spenderar allt mer tid på att arbeta på sjukhuset, som låtsaspatient på läkarprogrammet, för att få extra pengar. Det räcker dock inte utan hon bestämmer sig för att, helt emot den surmulna dotterns önskemål, ta sig an ett inneboende par. Paret har dock lite problem med att betala sina räkningar och frågar mrs Donaldson om hon kan tänka sig någon annan betalning, och rätt som det är blir hon  inbjuden att åskåda vad som pågår i parets sängkammare. Hon är skeptisk till en början men börjar sedan gilla det. Men vad ska hon ta sig till när paret flyttar ut?

Graham Forbes är en snygg och narcissistisk ung man. Hans mor förstår inte varför han vill gifta sig med medelmåttiga Betty, men kanske är det kärlek? Nej, Graham har andra böjelser, han gillar män. Det heterosexuella äktenskapet är dock bekvämt, han får komma till två gånger per dag och hans karriär skjuter i höjden på banken då han inte längre kan misstänkas vara annat än straight. Graham spelar dock ett farligt spel med en ung man som verkar veta lite för mycket om honom. Och är Betty verkligen så enfaldig som hon beter sig?

Det här är två helt fantastiska berättelser. Jag älskar hela grejen med mrs Donaldsons skådespelarkarriär inom sjukvården, jag älskar hur berättelsen börjar med en halvnaken man som säger "Jag har förstått att du är min fru?". Den andra berättelsen om Graham blir riktigt spännande till och med. Jag rodnar säkerligen en aning vid de ingående sexscenerna, men mest för att det är ganska ingående, inte för att det är dåligt a la Stephen King. Dessutom är berättelserna fantastiskt roliga, brittisk humor när den är som bäst. 

Jag hade gärna sett fler berättelser än två, jag anar att gode herr Bennett lätt hade kunnat trolla fram ett par till i samma anda. Jag vill ha mer!

Köp bokken här eller här

Recensionsbok från Ordfront förlagKommentarer

 1. Den verkar faktiskt lite lockande, titeln till trots. Jag gillade Drottningen vänder blad häromåret.

  SvaraRadera
 2. Mimmimarie: Ja titeln känns lite klumpig, jag gillade också drottningen!

  SvaraRadera
 3. Den här boken låter ju faktiskt riktigt rolig! :)

  SvaraRadera
 4. BokParadiset: Ja det är den, jag vill ha mer :D

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…