Fortsätt till huvudinnehåll

Hörde jag något om en enkät?

enligt O, Pocketlover, Bokbabbel med flera delar med sig av sin läsning just nu, och jag är så klar inte sen att haka på:

Vid sängen: Jag har alltid en huvudbok, som just nu är Förlorade ord av OyaBaydar. Annars har jag lite tidningar om litteratur och fotografering på sängbordet. 

På toaletten: Jag har sagt det förr, jag spedenrar gärna så lite tid som möjligt på toaletten så där sker ingen läsning alls. 

På iPaden: Sambon läser Murakamis Fågeln som vrider upp världen på iPad, jag läser min huvudbok på Kindle. Jag har även läst halva 11/22/63 av Stephen King som ligger och lurar på Kindle. 

För att jag är nörd: Klickar jag just hem de nya delarna i Bonniers klassikerserie för att de är snygga. 

På jobbet: Jag gick till jobbet idag bara för att kunna lyssna på Mästaren och Margarita på vägen. 

På is: Ja som sagt Kingens senaste. 

Utmaningsbok: Jag är inte så suger på Augustprisvinnaren Korparna men måste läsa den till en bokcirkel. Har dessutom kvar Nora Roberts från vår julutmaning. 

Längtar efter att läsa: Carl-Johan Vallgrens kommande bok HavsmannenKommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…