Fortsätt till huvudinnehåll

Dracula - Bram Stoker

Namnet Dracula betyder djävul, och greve Dracula bygger på en historisk person vid namn Vlad Tepes Dracula. Han var en grym valakisk furste som på 1400-talet hade som vana att spetsa personer han inte uppskattade på pålar. Vissa rykten fanns även om att fursten skulle ha varit vampyr.

Boken börjar med att en ung advokat, Jonathan Harker, reser till Transsylvanien för att bistå greve Dracula i hans uppköp av en egendom i London. Under Jonathans färd händer det ofta att folk han möter försöker få honom att vända om, och människor gör korstecknet när de får veta vart han är på väg. Dock blir han inte avskräckt, utan reser vidare (självklart). Greven visar sig vara en artig äldre man, men ganska snart upptäcker Jonathan att det under dendär artigheten finns ganska så obehagliga och underliga sidor. Efter ett tag förstår Jonathan att han i själva verket inte är gäst på slottet, utan fånge - och att greven inte har några som helst planer på att släppa ut honom. Någonsin.

Denna bok är en del i min boktolva om klassiker som jag känner att jag borde läsa, från vår julkalender förra året. Inlägget om just Dracula kan ni hitta här. Jag läste dessutom boken som en del av en uppsats om skräcklitteratur som jag nyligen skrivit i skolan. Dracula är en brev- och dagboksroman, dvs den är uppbyggd av brev och dagboksinlägg som karaktärerna i boken har skrivit. Jag tyckte stundvis att detta var lite jobbigt - i alla fall mot slutet av boken där berättarperspektivet hela tiden växlar mellan ett flertal karaktärer i ganska korta brev och dagboksnoteringar, jag kände att jag hade lite svårt att hålla reda på vem det var som hade ordet. I övrigt tyckte jag om den. Den är spännande och det är väldigt intressant att läsa en av de tidigare vampyrromanerna och jämföra med de som skrivits på senare tid. I tex Twilight, En vampyrs bekännelse och Låt den rätte komma in har ju vampyrerna behållt många mänskliga egenskaper, såsom sympati och empati - de har behållt sin mänskliga personlighet fastän denna har integrerats med vampyriska egenskaper, medan greve Dracula är helt igenom rutten och ond (eller rättare sagt besatt av något som är helt igenom ruttet och ont).

För er som inte har läst boken men vill göra detta, finns den att köpa här och här (och visst är omslaget snyggt, jag gillar det verkligen!).


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…