måndag 28 november 2011

11/28/11 - 32% Stephen King

Jag börjar sakta men säkert inse att jag inte kommer hinna läsa klart 11/22/63 i november, vilket kommer att innebära endast 4 lästa böcker under månaden. Idag hinner jag inte läsa många procent, vilket ger mig två dagar kvar till att läsa 68% (Ungefär 577 sidor) vilket tyvärr inte är möjligt. Det är ju helt vansinnigt dåligt. Men jag har ju gjort en del annat. 

Och för er som inte vill läsa något om handlingen i 11/22/63 så kan ni sluta läsa nu. 

Kingen fortsätter med sina referenser, han slänger fram Shawshank state prison lite då och då (Ja Joel, det är Kingen som skrivit berättelsen bakom din favoritfilm Nyckeln till frihet). Huvudkaraktären Jake beger sig dessutom till Derry, i september 1958, strax efter att Pennywise härjat i kloakerna. Det ger en extra dimension till att han. som en helt okänd figur, smyger runt i staden. Han träffar till och med Bevvie och Richie!

Men än lyser Kennedy med sin frånvaro. Jake bestämmer sig för att rädda en annan familj från massmord, en familj som dör bara sju veckor efter att han kommit in i dåtiden. Han upptäcker att det är svårare än man tror att ändra på det förflutna, ju fler som är involverade desto värre. Det gillar jag starkt. Och varför är gula-kortet-mannen, som man möts av vid porten mellan 2011 och 1958, helt plötsligt aggressiv och har ett orange kort? Eller vänta nu, nästa gång hade han helt plötsligt tagit livet av sig och hade ett svart kort. Det bådar inte gott! 

Dock måste jag ju ställa mig frågan: varför minns den gamle gubben, som visar Jake portalen, saker som hände i den första nutiden även efter att den är ändrad? Alltså, Jake åker bakåt i tiden, räddar en person från att bli halt som då antagligen inte kommer bo/jobba på samma ställe, och gubben Al minns det ändå? Kingen räddar upp det med att Al säger något i stil med "Ja men du vet ju inte ifall han fortfarande är vaktmästare på skolan", fast det är han ju inte, han dog i Vietnamkriget. Och ett foto har dykt upp hos Al som han inte vet något om, varför vet han inte det om det förflutna nu är ändrat? Nä men eftersom Al nu är död så hoppas jag att fler sådana här konstigheter inte dyker upp. 

Jake verkar nu ha blivit varm i tidsresenärskläderna (Oj vad jag började tänka på Doctor Who nu) och det ska bli spännande att se vad han hittar på fram till Kennedymordet -63. 5 kommentarer:

  1. Det finns en hel del frågetecken kring tidsresorna, men jag tror att det där med Al förklaras någonstans (fråga mig inte var, bara!). Grejen med King är ju att han sällan är kungen av "hur funkar det?"-relaterade saker. I Under the Dome, t ex, är förklaringen - eller bristen därav - till kupolen rätt lam, men man köper det, tycker jag.

    Ska bli spännande att höra vad du tycker i fortsättningen! Har skrivit en rec nu btw. :)

    SvaraRadera
  2. Helena: Ja det förklaras ju lite grann, men de hinner väl inte riktigt grotta ner sig i det eftersom han är död :)

    Jag gillar verkligen, det är inga problem för min del. Jag har sett att du lagt upp en recension men vågar inte riktigt läsa än :)

    SvaraRadera