tisdag 26 oktober 2010

Tematrio - Läsning

Veckans tematrio hos Lyran handlar om vad vi läser utöver det vanliga skönlitterära. Här kommer mina tre:

1. Jag älskar tidskrifter. Jag kan läsa historietidningar, Filter, Vi Läser, Språktidningen osv från pärm till pärm. Allt från små notiser och bildtexter till långa reportage. Nya tidningar luktar dessutom nästan lika gott som nya böcker. 
2. Jag masskonsumerar bokbloggar. Jag älskar alla härligt inlägg om allt från seriösa recensioner till mer lättsamma som inköp av te, muggar eller mysljus. Jag får fantastiska boktips, reportage från bokevents samt massor av intressanta utmaningar via just bokbloggar. 
3. En eloge till folket som skriver textremsorna till TV och film. Det är ingen enkel uppgift att korta ner innehållet i talat språk så att man hinner läsa det samtidigt. Nu blir det kanske inte alltid så bra, men jag tycker det är värt att omnämnas. Jag kan bara tala för mig själv men jag talar inte all världens språk och misstänker att flera känner likadant så hur skulle vi kunna ta del av koreansk film utan textremseförfattarna?

1 kommentar:

  1. textremsaöversättare måste dessutom jobba snabbt med lite lön, boköversättare får också uselt betalt.

    SvaraRadera