Fortsätt till huvudinnehåll

Världslitteratur

När jag för några år sedan läste litteraturvetenskap på högskolan var tempot oerhört högt. Under B-kursen läste vi 2 romaner i veckan samt facklitteratur därefter. Det var oftast inte någon trevlig läsupplevelse då det var stressat samtidigt som vi hela tiden tvingades vara uppmärksamma på eventuella svar på seminarieuppgifterna. Att jag sedan läste barn- och ungdomslitteratur utöver detta och hade som mest 7 romaner att läsa under en vecka gjorde inte saken lättare. Ska jag vara helt ärlig så finns det böcker som jag inte minns något av och böcker som jag blandar ihop med andra böcker som lästes samtidigt.

Två saker kommer jag dock ihåg väldigt tydligt. Det första var den fantastiska upptäckten av att Dostojevskijs "Brott och straff" inte alls är svår utan bara otroligt bra. Det ledde även till upptäckten av att ryska 1800-tals författare är fantastiskt bra plus att jag lärde mig stava till flera av deras namn.

Det andra var när vi under genuskursen på C-nivå läste Toni Morrisons "Beloved". Den är ganska tung och intensiv men trots detta läste jag 100 sidor i sträck. Det som då slog mig var att jag aldrig under mitt drygt 20-åriga liv läst en bok som enbart handlat om svarta. Alla böcker jag någonsin läst har handlat om vita och möjligtvis haft någon mörkhyad biroll. Stepen Kings "Gröna milen" har en lite smått efterbliven svart kille i en av de större rollerna, en arbetare på en vit familjs gård. Conrads "Mörkrets Hjärta" Handlar i och för sig mycket om svarta, men de är mer ett galet exotiskt folk i den nya världen som vita kommer för att erövra. De kallas även för negrer i texten. Och så vidare och så vidare. Samma sak gäller naturligtvis världens övriga folkslag.

Efter den här insikten har jag varit otroligt medveten om mångfald i litteraturen och hängett mig allt mer åt världslitteratur. Zadie Smith skriver om mörkhyade i "Vita tänder" och "Om skönhet". Guillermo Arriaga skriver om mexikaners machokultur i "En svag doft av död". Rajaa Alsanea skapade skandalrubriker med sin saudiarabiska variant av sex and the city "Flickorna från Riuadh". Och så vidare och så vidare.

I en modern värld där man kan flyga till andra sidan jordklotet på mindre än ett dygn borde man även ta del av världslitteraturen för att få en så omfattande läsupplevese som möjligt, eller?

Kommentarer

  1. Jag har läst om svarta tanter som dricker te

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…