Fortsätt till huvudinnehåll

Världslitteratur

När jag för några år sedan läste litteraturvetenskap på högskolan var tempot oerhört högt. Under B-kursen läste vi 2 romaner i veckan samt facklitteratur därefter. Det var oftast inte någon trevlig läsupplevelse då det var stressat samtidigt som vi hela tiden tvingades vara uppmärksamma på eventuella svar på seminarieuppgifterna. Att jag sedan läste barn- och ungdomslitteratur utöver detta och hade som mest 7 romaner att läsa under en vecka gjorde inte saken lättare. Ska jag vara helt ärlig så finns det böcker som jag inte minns något av och böcker som jag blandar ihop med andra böcker som lästes samtidigt.

Två saker kommer jag dock ihåg väldigt tydligt. Det första var den fantastiska upptäckten av att Dostojevskijs "Brott och straff" inte alls är svår utan bara otroligt bra. Det ledde även till upptäckten av att ryska 1800-tals författare är fantastiskt bra plus att jag lärde mig stava till flera av deras namn.

Det andra var när vi under genuskursen på C-nivå läste Toni Morrisons "Beloved". Den är ganska tung och intensiv men trots detta läste jag 100 sidor i sträck. Det som då slog mig var att jag aldrig under mitt drygt 20-åriga liv läst en bok som enbart handlat om svarta. Alla böcker jag någonsin läst har handlat om vita och möjligtvis haft någon mörkhyad biroll. Stepen Kings "Gröna milen" har en lite smått efterbliven svart kille i en av de större rollerna, en arbetare på en vit familjs gård. Conrads "Mörkrets Hjärta" Handlar i och för sig mycket om svarta, men de är mer ett galet exotiskt folk i den nya världen som vita kommer för att erövra. De kallas även för negrer i texten. Och så vidare och så vidare. Samma sak gäller naturligtvis världens övriga folkslag.

Efter den här insikten har jag varit otroligt medveten om mångfald i litteraturen och hängett mig allt mer åt världslitteratur. Zadie Smith skriver om mörkhyade i "Vita tänder" och "Om skönhet". Guillermo Arriaga skriver om mexikaners machokultur i "En svag doft av död". Rajaa Alsanea skapade skandalrubriker med sin saudiarabiska variant av sex and the city "Flickorna från Riuadh". Och så vidare och så vidare.

I en modern värld där man kan flyga till andra sidan jordklotet på mindre än ett dygn borde man även ta del av världslitteraturen för att få en så omfattande läsupplevese som möjligt, eller?

Kommentarer

  1. reallyjoel17 juli 2010 09:04

    Jag har läst om svarta tanter som dricker te

    SvaraRadera
  2. Metta Karlsson17 juli 2010 09:06

    Jag med, men det var efter Beloved.

    SvaraRadera
  3. zhengjx20160531
    polo ralph lauren
    louis vuitton outlet stores
    montblanc pen
    nike trainers women
    tory burch boots
    louis vuitton purses
    retro jordans 13
    lebron 12
    louis vuitton bags
    nike air force 1 white
    nike outlet
    ray ban sunglasses
    ray ban outlet
    coach outlet
    michael kors outlet
    michael kors handbags
    polo ralph lauren outlet
    juicy couture
    nike air max uk
    polo ralph lauren outlet
    jordan 3 powder blue
    nike store
    michael kors outlet
    michael kors outlet clearance
    vans sneakers
    michael kors outlet clearance
    red bottom shoes
    ed hardy outlet
    coach outlet clearance
    kate spade handbags
    coach outlet
    kate spade
    cheap ray ban sunglasses
    nike uk
    nike free uk
    coach outlet
    fit flops
    ralph lauren outlet
    nike store uk
    louboutin shoes

    SvaraRadera
  4. true religion jeans
    abercrombie and fitch
    adidas outlet
    celine outlet
    kate spade handbags
    longchamp handbags
    uggs on sale
    polo ralph lauren outlet online
    polo outlet
    ray ban sunglasses
    2016926caiyan

    SvaraRadera
  5. raybanoutlet00116 december 2016 07:47

    adidas nmd runner
    jordan shoes
    indianapolis colts jerseys
    nike huarache
    skechers shoes
    michael kors outlet clearance
    nike blazer pas cher
    golden state warriors
    christian louboutin
    christian louboutin sale

    SvaraRadera
  6. fangyaoting18 maj 2017 11:02

    20170518 junda
    sac louis vuitton pas cher
    coach outlet
    nike blazer pas cher
    louis vuitton outlet online
    pandora charms sale clearance
    rolex watches,rolex replica watches,replica rolex watches,replica watches
    oakley sunglasses wholesale
    oakley sunglasses wholesale
    coach outlet online
    ferragamo shoes sale

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo