söndag 30 september 2012

Hej då, Bokmässan!

Nu är det dags att åka hem för sista gången den här bokmässeveckan, jag är helt slut men nöjd. En riktig boksmälla är att vänta ikväll. Stort tack till alla bokbloggare för fyra härliga dagar, jag tror knappt jag gick på ett enda seminarium själv utan sällskapade med någon varje gång.

Mitt bästa fynd i år är nog den här:




En katalog från ett isländskt förlag med en massa författarpresentationer. Den fick jag helt gratis av de mycket hjälpsamma representanterna i förlagets monter i den Nordiska sektionen.

Tack och adjö!

Bokmässan 2012: Vad läser barn på Grönland, Färöarna och Island?





Förläggaren Niels Jákup Thomsen berättar att mycket litteratur varit på danska, både skönlitterärt och skolböcker. Det är bara de senaste årtiondena man börjat trycka böcker på färöiska. Författarinnan Marjun Kjelnæs kände sig som en utkantsmänniska då hon fick läsa om Laura Ingalls på danska i stället för sitt språk. Samma sak gäller Grönland, berättar författarinnan Julie Edel Hardenberg, fast där är det än mer komplicerat då man kan tala om flera språk på Grönland. Var det bättre på Island? Själv läste jag Kalle Anka på danska, och jag är född på 80-talet, även om det självklart fanns barnböcker på isländska.

Den isländska författarinnan Gerdur Kristny tycker att det är viktigt att barn kan känna igen sig i barnböcker.

Thomsen berättar att skolorna på Färöarna har bibliotek och det finns ett fåtal bokhandlar. För att nå ut till befolkningen har de en bokklubb där hela 16 000 av Färöarnas 48 000 invånare är medlemmar och får böckerna skickade till sig, vilket jag tycker låter helt fantastiskt. Kjelnæs säger att det finns något liknande men hon tror att många fortfarande väljer böcker på danska. Kristny säger att bokmarknaden på Island går bra, problemet är dock att skolorna inte får några pengar att köpa in böcker. Hon menar att det inte är alls bra, vill barnen läsa Hungergames så ska de få göra det på isländska där den heter Hungurleikarnir.

Vad kostar det med barnböcker på de inhemska språken? På Färöarna är det relativt billigt, billigare än de på danska, eftersom de får mycket stöd. På Grönland finns det också möjlighet till stöd, vilket gör att folk har råd. På Island är böcker billigare än mycket annat, i alla fall på isländska. Dock har folket slutat köpa utländska böcker på tex Amazon efter finanskrisen då den isländska kronan är låg.

Ett väldigt härligt och inspirerande seminarium som får avsluta min mässa för det här året.

Bokmässan 2012: Uppdrag att skriva skräck





Bokbloggarmaffian har paxat en hel rad i K1 inför ett seminarium med Amanda Hellberg och Jenny Milewski lett av Johanna Koljonen.


Bokmässan 2012: Novellen: Irlands litterära format




Kevin Barry, Éilis Ni Dhuibhne och Colm Tóibin pratar om noveller. Diskussionen går runt att "a short story doesn't need a plot but a punch" och hur en novell skiljer sig från romanen. Tóibin menar att en ny novell kan komma till författaren en dag och nästa dag kommer en ny om något annat. Romanen måste komma till författaren dag efter dag, vilket han tycker är ganska påfrestande och inget han rekommenderar.

Dhuibhne jämför novellen med en kopp te och romanen med en femrättersmiddag, men det är inte bara enkelt utan i en novell måste man fånga läsaren direkt.

Kevin Barry förklarar att han måste skriva en novell på en gång när den kommer till honom, även om han är mitt uppe i ett romanmanus, eftersom den aldrig kommer tillbaka annars. Han går iväg för att ha en otrohetsaffär med novellen för att sedan krypa tillbaka till romanmanuset med svansen mellan benen.

Bokmässan 2012: Efter Ulysses - den moderna irländska romanen




Trots att det är nordiskt tema på årets bokmässa så har det funnits ett litet minitema med irländsk litteratur och Irland intresserar mig så nu går jag på ännu ett.

Tre roliga herrar, Paul Murray, Sebastian Barry och Kevin Barry samtalar om arvet efter de stora giganterna så som Joyce, Beckett och Shaw. De har alla läst dessa och påverkats av dem men de tror att det mer var generationen direkt efter giganterna som brottades med deras skuggor men att de själva inte är lika påverkade. Det pratas även en del om lillebrorsyndromet till Storbritannien och om vad som hänt med det irländska språket.

Tre herrar som jag blir nyfiken på att läsa.

lördag 29 september 2012

Bokmässan 2012: Dublin & Reykjavik: Litterära städer





Nu tror ni nog att jag stalkar Sjón när jag lägger upp en tredje bild, men han råkar bara ha dykt upp där jag varit. Inte så konstigt då jag ringar in alla Islandsrelatetade punkter.

Steinunn Sigurdardóttir leder ett samtal om två skildrade städer med tre intressanta författare. Två städer som är utsedda till litterära städer av UNESCO.

Bokmässan 2012: Torka aldrig tårar utan handskar





Nu är det gråtfest med Jonas Gardell som pratar om sin nya bok om Sverige, homosexualitet och AIDS på 80-talet.

Jonas berättar väldigt utlämnande om hur det var och vad som hände hans vänner, om skulden han känner över att ha överlevt och han berättar om folk som kommit till honom med sina egna berättelser om de som inte fick leva klart sina liv.

Väldigt rörande, många snyftningar i publiken. Men också roligt.

Bokmässan 2012: Arvet efter Eddan - den nordiska stilen





Återigen diskuteras om vad vi har gemensamt i Norden, Sjón menar att vi har mycket historia ihop med krig, kungar, stora tänkare och att den bakgrunder är väldigt djup. Vi behöver tänka i ett perspektiv över en längre tid, och inte bara vad som setts på TV de senaste tre veckorna. Erland Loe håller helt med, även om det finns skillnader, så som att islänningarna är brottslingar som lämnade Norge för flera hundra år sedan.

Sjón menar att det finns en korspollinering gällande litterära influenser genom tiderna som gör att vi kan prata om en nordisk stil. Han tycker att man i all nordisk litteratur finns en vilja till godhet, vare sig det finns på utan eller dolt. Och det gäller inte bara litteratur utan även film där Sjón arbetat med Lars von Trier och Erland Loe just nu jobbar ihop med en isländsk regissör. Självklart kommer även Skavlan upp som en unik sammanförare av de olika nordiska länderna.

Sjón är oväntat sympatisk och något av min nya litterära kärlek. Hans gamle klasskompis, tillika min far, har alltid sagt att han är präktig och väldigt konstig, men så har min far å andra sidan aldrig läst en skönlitterär bok.

fredag 28 september 2012

Bokmässan 2012: Babel



Strax före sändning




Jessica Gedin och Merethe Lindström om relationer och om att prata med varandra. 



Jessica Gedin med Susanne Brogger från Danmark, Sjón från Island och Merethe Lindström från Norge. De pratade om det nordiska vemodet. 


PC Jersild om sin nya roman Ypsilon

Bokmässan 2012: Nordiska tvåsamhetsrelationer år 2012




Trude Marstein har blivit en riktig favorit, hon berättade om relationerna i sin senaste roman på svenska, Ingenting att ångra, och hon berättade om hur hon umgicks med sina karaktärer och hur det var att skriva om otrohet och sexscener. Ett för mig nytt, och intressant, namn är Kirsten Hammann från Danmark so också skrivit om en nära relation i sin roman Se på mig.

Bokmässan 2012: Trovärdiga fantasier




Johanna Lindbäck leder samtal med fantasyförfattarna Lene Kaaberbol, Maria Turtschaninoff, Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg.

Det handlar om verkligheten kontra fantasi.

Bokmässan 2012: Berättartraditioner hos inuiter från Kanada





Seminariet inleds med en film av Michéle Therrien för att få en känsla för språket (inuktituti) och miljön hos inuiterna. Hon bjuder senare på den muntliga berättelsen om den gamla kvinnan som dödade isbjörnen på inuktituti.

Vidare bjuder Taqralik Partridge, en kanadensisk inuit, på spoken word.

Otroligt spännande att höra om berättandet från detta gigantiska område som jag tyvärr inte kan mycket om.

Bokmässan 2012: Digitalisering - Är det verkligen så enkelt?

Kan man digitalisera en runsten? "Självklart!" säger Torsten Hökby för att inleda detta seminarium. Men det är mest platta saker som digitaliseras enligt Björn Jordell. Anledningen till att det finns så mycket digitaliserat från riksarkivet är kreativa samarbeten, hade det inte varit så dyrt hade ännu mer digitaliserats.
Digitalisering är, enligt Gunilla Herdenberg, viktigt för att bevara texter i "All evighet" och för att göra det tillgängligt för fler. Problematiken här är dock upphovsrätten så det går inte att göra allt tillgängligt för alla.
Om ni vill följa diskussionen kring digitalisering kolla in hashtagen #digitalisera på Twitter

torsdag 27 september 2012

Bokmässan 2012: Mingel och Monika Fagerholm

Träffade på Monika Fagerholm i Finlandsmontern:




Sedan har jag träffat massor av härliga bokbloggare och andra bokvänner på mingel vilket var helt suveränt. Nu ska detta Islandstroll hem till Skövde men jag åker ner imorgon igen!

Bokmässan 2012: Finns Norden?




DN:s Jonas Thente börjar detta seminarium med att be de fem nordiska representanter tipsa om en varsin nordisk bok men den får inte komma från dennes eget land. Med avstamp i dessa tips diskuterar panelen om det finns en nordisk litteratur eller om länderna är för olika.

Bokmässan 2012: Ett sagolikt projekt

Dags att lyssna på islänningar prata om ett av de största översättarprojekten nämligen att översätta de isländska släktsagorna. 60 översättare i norden är sysselsatta med projektet. Det är inte helt lätt att balansera mellan ett modernt språk och ett inte för modernt språk för att behålla den historiska känslan.

Vad kan dessa sagor tillföra den moderne läsaren? Kristinn Jóhannesson tycker att sagorna är moderna, själv slukade han dem som vilken deckare som helst när han lärt sig läsa.





Bokmässan 2012: Borta bra, men hemma bäst?

Just nu mycket spännande seminarium med bl.a. Sekwa, Brombergs och 2244 om problematiken med att översätta litteratur och nå ut med det till den svenske läsaren. De hyllar bokbloggare och tur är väl det, då jag ser halvs bokbloggarmaffian i publiken.





Bokmässan 2012: Invigning

Just nu sitter jag och Kerstin på Eli läser och skriver på bokmässans invigning med bl.a. Merethe Lindström och Mark Levengood





Bokmässan 2012: Sulky och Bebbe

Paret Ajvide berättar om sin nya barnbok, nu är vi igång!





onsdag 26 september 2012

Äventyr i Västindien

Doktor Kessners hemlighet - Adam Hansson

Lasses pappa går hastigt bort i cancer, de har på senare år glidit ifrån varandra och har inte längre kontakt. När pappan går bort lämnar han ett gammalt varv åt Lasse, där han hittar en del hemligheter, bland annat en mapp om en Doktor Kessner. 

Flera år senare livnär sig Lasse och frun Filippa på att erbjuda turister att segla med dem och deras son Finn. När familjen Bailey följer med på en av resorna blir Finn förälskad i dottern Jen men så börjar konstiga saker att hända. Är det någon som förföljer dem? Är det båten Avalon de vill åt? Och vem var egentligen den där Doktor Kessner?

Det här är en riktigt klassisk äventyrsroman, det känns faktiskt skönt att läsa ett vanligt hederligt äventyr som inte innehåller magiker och vampyrer. Det är en härlig blandning av spänning, kärlek, havsliv och samtidigt en spänningsroman med en massa pusselbitar som faller på plats allt eftersom. Det är något av en modern pirathistoria med skatter, båtar, grottor och skurkar. 

Det måste vara svårt att skriva om segling och förklara lagom mycket så att även vi landkrabbor förstår men att inte förklara för mycket så att det blir tråkigt. Jag tycker att Hansson lyckas ganska bra med det, även om det kanske blir lite långrandigt med båtlivsbeskrivningarna emellanåt. Det är en riktigt härlig miljö, jag antar lite fräckt att författaren själv varit i Västindien, för det känns som att det ligger en hel del kärlek och intresse bakom beskrivningarna. Karaktärsbeskrivningen är bra, det finns både mångsidiga huvudkaraktärer och klassiska skurkar.

Köp boken här eller här. 

Recex från Collings förlag

tisdag 25 september 2012

Bokmässans montrar

Om jag nu skulle vilja bege mig ner på mässgolvet, och det vill jag väl, så kan det kanske vara bra att ha lite koll på vad som finns där. Jag föredrar att gömma mig i seminariesalarna där det är mindre folk, men ett och annat monterbesök måste det bli. 

B07:04 Printz Publishing, A Nice Noise och Novellix
De kallar sig själva för den bästa montern och så kan det mycket väl vara. Jag ska i alla fall dit och krama på Pia, träffa Anna på ANN och så hade i alla fall Novellix riktigt bra erbjudanden på sina noveller förra året. Jag hoppas på samma mängdrabatt den här gången för den där nordiska fyran står högt upp på min önskelista. 

B09:10 Sekwa och Elisabeth Grate
Förra året var jag förbi den här fina montern flera gånger och jag handlade lite franskt. Jag har för mig att Sekwa körde en bra kampanj förra året, den där boken om brobygget ligger i så fall risigt till. 

A02:50 X Publishing
Detta fantastiskt fina förlag får man inte missa, det är lätt hänt eftersom de finns i A-sektionen. 

B04:59 Gilla Böcker
Ännu ett fantastiskt förlag som ger ut riktigt bra ungdomslitteratur. Jag funderar på att spana in Sista testamentet av James Frey, och kanske något annat?

A01:40 Galago och Bang
Förra året köpte jag en prenumeration på Galagos seriemagasin och fick två serieböcker på köpet. som hittat!

A02:42 SF-bokhandeln
Hitta lite ny science fiction och fantasy i en av mina absoluta favoritbokhandlars monter!

C04:29 The English Bookshop
Brkar ha fina författarbesök och de senaste engelska titlarna. Här får man även tag i snygga penguinprylar, dock var jag besviken förra året när de inte hade muggar!

B02:21 Weyler
Ett förlag med bra titlar, till exempel årets nordiska rådetvinnare Merethe Lindströms Dagar i tystnadens historia

H03:17 Tranan och Trasten
Den här montern är på övervåningen, lätt att gå förbi om man går på seminarier. Tranan har bland annat Roberto Bolano, Thomas Bernhard och novellsamlingar från olika delar av världen. 

B02:02 Bonnierförlagen
en av giganterna, här finns som sagt Bonnier men även Mix förlag, Semic, 2244, Wahlström & Widstrand, Forum. 

B06:39 Kabusa böcker
Kabusa ger ut Shaun Tan och favoriten Trude Marstein, jag tänker även kolla in en ny upptäckt, Kirsten Hammann.

C03:32 Värmlandsmontern, E04:01 Dalsland kultur m.fl
Man kan stöta på fantastiska monterprogram i olika regionsmontrar, 2010 snubblade jag in på en Joh Ajvide Lindqvist i Värmlandsmontern och i år hittar vi fantasyförfattaren Peter Bergting i Dalslandsmontern.

B05:40 Brombergs
Håll utkik efter den rosa igelkotten, där finns det bra litteratur!

Har ni fler tips? Kommentera så lägger jag till!

DETTA INLÄGG KOMMER ATT UPPDATERAS ALLT EFTERSOM








måndag 24 september 2012

Visst var det kärlek?

Emma & Uno - Märta Tikkanen

Emma är bara 18 år när hon möter sin livs kärlek Uno. Hon har ett arv att se fram emot, har framtidsplaner inom läraryrket och hon är vacker. Emma och Uno gifter sig året därpå, 1898, och när Emma är 25 år föder hon sitt sjätte barn och är så gott som utblottad. Uno är en riktig konstnärssjäl, han reser runt i norra Europa för olika uppdrag åt olika skolor och tidningar. Ibland har han familjen hos sig men oftast är han ensam. Han umgås med stora namn som Anders Zorn och Carl Larsson, namn som Strindberg, Lagerlöf och Karlfeldt nämns i kretsarna. Uno har varit med och startat folkhögskolan i Brunnsvik och är ett stort namn inom konst- och kulturutbildning från tidigt 1900-tal. men kan man ha en framgångsrik karriär och vara familjefar? vad händer med Emma och de sex barnen?

Märta Tikkanen, en fantastisk finlandssvensk författarinna, råkar vara dotterdotter till Emma och Uno, det här är så som hon föreställer sig att deras berättelse kan ha varit. Genom brev, historiska dokument, foton och intervjuer skildrar hon deras liv genom revolution, världskrig, inflation och inbördeskrig. 

Emma & Uno är en ganska lågmäld roman, det är tydligt att Tikkanen gärna vill hålla sig till de fakta som finns så mycket som möjligt. Det är mycket förklaringar runt familjerelationer och mer frågeställningar kring vad Emma och Uno kan ha känt än att hon uttryckligen påstår hur det faktiskt var. Hon framhäver fakta, så som att Uno var föreståndare för Brunnsviks och låter deras brevkorrespondens tala för sig själv genom direkta citat. Men däremellan lägger hon som sagt in tankar och känslor hos Emma och Uno som hon föreställer sig att det skulle kunna ha varit. Kanske kände han si och hon kan ha tänkt så. 

Romanen är också ett fantastisk kvinnoporträtt av denna Emma som vid 25-års ålder har hand om inte mindre än sex barn och vänder på varenda peng för att få livet att gå ihop. En kvinna som älskar alla sina barn mer än sitt eget liv, en tålmodig kvinna som år efter år hoppas få återförenas med maken. Uno påminner mig faktiskt en del om Strindberg, de är ungefär samtida, de lever för konsten och de har samma heta temperament. Tikkanen lyckas belysa både Emmas och Unos sidor på ett sätt som gör att man faktiskt känner sympati med båda två. 

Läs gärna mitt inlägg om Märta Tikkanens besök på biblioteket i samband med att den här boken kom ut. 

Köp boken här eller här. 

söndag 23 september 2012

Planering inför Bokmässan 2012

Nu sitter jag här, fyra dagar före mässan, med seminarieprogrammet i handen och försöker reda ut vad jag egentligen ska göra där. Min tanke är att jag ska gå på så mycket på det nordiska temat som det bara går. Jag är inte överdrivet förtjust i seminarier där det bara går ut på att författaren ska sälja sin senaste bok så dessa undviker jag med vissa undantag.  Jag tänker strunta i kaffet för att slippa bli kissenödig och äta i all hast mellan väl valda seminarier för att hinna med så mycket det går. Här är ett preliminärt (och ganska tidsoptimistiskt) schema:

TORSDAG 27/9

10:00-10:20 Paret Ajvides absurda värld F4
Aktuella med bilderboken Sulky och Bebbe regerar okej

10:30-10:50 E-plikt, digitala samlingar och framtida forskning J1
Jag är så klart intresserad av allt om e-böcker. 

11:00-11:45 Wittgenstein-som vi aldrig sett honom tidigare G4
Sten Andersson har skrivit en biografi över en gammal bekant från min tid som filosofistudent. 

12:00-12:45 Borta bra, men hemma bäst? J1 MÅSTE
Om varför vi hellre läser svensk litteratur än utländsk med representanter från Sekwa, Brombergs, 2244 m.fl. 

13:00-13:45 Ett sagolikt projekt J1 MÅSTE
Om översättningar av de isländska sagorna till de andra nordiska språken. 

14:00-14:45 Minne och glömska G4 MÅSTE
Med nordiska rådetpristagaren Merethe Lindtröm

15:00-15:45 Finns Norden? K3
Kan man tala om en nordisk litteratur?
(Bubblare: Kärlek och litteratur G4)

16:00-16:45 Sociala medier och bokens framtid G4
Om att dela med sig av sina läsupplevelser via nätet. 

17:00-19:00 Montermingel på mässgolvet

Eventuella bokinköp relaterade till dagen: Ajvide - Sulky och Bebbe, Merethe Lindström - Dagar i tystnadens historia, Jan Kjaerstad - Normans område

FREDAG 28/7

09:30-10:45 Det kreativa Norden H1 MÅSTE
Hur påverkar kulturen bilden av Norden?

11:00-11:45 Berättartraditioner hos inuiter från Kanada J2
Om det riktigt nordliga norden, Arktis, och deras berättande

12:00-12:45 En rå och vacker berättelse från Grönlands baksida J1
Med den danske författaren Kim Leine

13:00-13:45 Retrospektiv över bilderboken V-hallen
bilderboken från 1950 och framåt
(Bubblare: Familjedrama och mänsklig komedi K3)

14:00-14:45 Trovärdiga fantasier V-hallen MÅSTE
Med Lene Kaaberbol, Maria Turtschaninoff, Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg

15:00-15:45 Nordiska tvåsamhetsrelationer år 2012 H1 MÅSTE
Med favoriten Trude Marstein och Kirsten Hammann

16:00-16:45 Se dig om i vrede H1
Om den irländska historiska romanen

17:00-17:45 Finsk humor inspirerar nordiska författare V-hallen
Med Erland Loe och Mikael Niemi

Eventuella bokinköp relaterade till dagen: Kim Leine - Tunu, Kirsten Hammann - Se på mig, Mikael Niemi - Fallvatten

LÖRDAG 29/9

10:00 Mingel med bloggambassadörerna R3 MÅSTE

11:00-11:45 Arvet efter Eddan - den nordiska stilen? K1 MÅSTE
Erland Loe och Sjón om ifall nutida nordiska författare är påverkade av den klassiska Eddan.

12:00-12:45 Torka aldrig tårar utan handskar K2 MÅSTE
Jonas Gardell om sin nyligen utkomna och hyllade roman. 

13:00-13:45 Dublin & Reykjavík: Litterära städer K1 MÅSTE
John Boyne, Paul Murray och Sjón om sina respektive hemstäder. Leds av Steinunn Sigurdardóttir. 
(Bubblare: Eftertankens följetång H1, Släktkrönika från Odessa till London K3, Vad är nordisk humor?  V-hallen)

14:00-14:45 Med förkärlek för karga platsen G4
med Colm Tóibín och Stewe Claeson

15:00-15:45 Nordiska bilderbokspar K3 MÅSTE
Om att översätta ett bildspråk till ett annat. 

16:00-16:45  Efter Ulysses: den moderna irländska romanen H1
Om den moderna irländska romanen

17:30 Bloggmiddag på Pasta + med stora delar av bokbloggsmaffian. 

Eventuella bokinköp relaterade till dagen: Jonas Gardell - Torka aldrig tårar utan handskar 

SÖNDAG 30/9

11:00-11:45 Novellen: Irlands litterära format H1
Om novellen på Irland. 

12:00-12:45 Uppdrag: att sprida skräck K1
Om kvinnor som skriver skräck, med Amanda Hellberg och Jenny Milewski

13:00-13:45 Kan man skilja Strindbergs liv, dikt, dröm? K3
med PO Enquist, Lena Einhorn och Ulf Peter hallberg

14:00-14:45 Vad läser barn på Grönland, Färöarna och Island? J1 MÅSTE
Vad innebär det att skriva för en isolerad publik? 

15:00-15:45 Siri och Frida J1
Om två av Strindbergs fruar
(Bubblare: Bilder från en snart förlorad värld F4)


Har jag glömt något livsnödvändigt?

fredag 21 september 2012

Glamour, krig, otrohet och ett mord

Tigrar i rött väder - Liza Klaussmann

Kusinerna Nick och Helena har hela livet framför sig. Året är 1945, kriget är precis över och de är på väg till sina respektive män i olika delar av USA. Nicks man Hughes är inte alls sig själv efter kriget och Helenas man Avery vill slå igenom i Hollywood. Familjegården Tiger House med båthus, grillpartyn och östkustglamour knyter ihop deras öden trots att de har väldigt olika liv. Berättelsen sträcker sig över 40-, 50- och 60-talet med drogproblem, otrohet, pengaproblem och ett mord.

Boken berättas ur flera olika personers perspektiv med nedslag i olika delar av tidsperspektivet och det fungerar riktigt bra. Klaussmann har hittat en perfekt balans mellan att inte berätta för mycket eller för lite, det hintas om händelser som senare bekräftas i andra personers perspektiv. Jag tycker att Klaussmann nyttjar den så kallade isbergstekniken, där hon egentligen inte avslöjar särskilt mycket, men där läsaren förstår vad det är som händer. Det är en svår teknik att behärska och balansera men hon lyckas mycket bra. 

Miljöerna och karaktärerna är också fint beskrivna, Klaussmann lyckas få vardagliga saker som att köpa baddräkter och hushållsarbete att ge en underbar känsla av ett beachhouseliv på USA:s östkust. Hon lyckas också skapa spänning och obehag med sina beskrivningar.Berättaren står väldigt nära karaktärerna, trots att det är en utomstående berättare, och Klaussmann låter karaktärerna tala genom mycket dialog. Ibland återkommer samma dialog ur en annan karaktärs perspektiv och man får sig en aha-upplevelse. 

Det är helt enkelt en överraskande bra bok, det hade jag inte förväntat mig. Jag hade heller inte förväntat mig att den skulle vara så mörk, utan kanske mer feelgood, men tji fick jag. 

Recensionsbok från Modernista

Köp boken här eller här.



onsdag 19 september 2012

Utflykten till Tindari - Andrea Camilleri

Kommissarie Salvo Montalbano bor och arbetar i Vigàta, Sicilien. En morgon får han ett mordfall på sitt bord; en ung man som mördats precis utanför sin port på Via Cavour 44. Snart visar det sig även att ett äldre par, som bor på samma adress, försvunnit spårlöst i samband med en busstur till Tindari. Har de båda fallen ett samband? Är det gamla paret rentav inblandade i mordet på den unge mannen? Eller har maffian ett finger med i spelet?

Jag har inte läst någon av de tidigare böckerna om kommissarie Montalbano (denna bok är tydligen den första som översatts till svenska), men jag måste säga att jag gillar Utflykten till Tindari. Samtidigt som den är mysig och humoristisk, är den stundvis även ganska mörk och allvarlig. Jag gillar att översättaren har låtit endel italienska begrepp vara kvar, tex titlar på personer. Det passar ihop med miljöbeskrivningarna från staden; man liksom känner att man befinner sig i Italien. Dessutom är både karaktärerna och samhället väldigt levande. Montalbano är en väldigt speciell och excentrisk person som man inte kan låta bli att tycka om.

Vill du läsa Utflykten till Tindari så finns den bland annat att köpa här och här.

Ett stort tack till Modernista för en bra recensionsbok!

tisdag 18 september 2012

Vem var egentligen den där Jack the Ripper?

Nu ser du mig - S. J. Bolton

Londonpolisen Lacey Flinch har haft en brokig bakgrund med drogberoende och hon känner starkt för de unga mörkhyade kvinnor som blir utsatta för gruppvåldtäkter. Hennes arbete med dem blir dock abrupt avbrutet när en okänd kvinna dör i Laceys famn, kvinnan har fått halsen avskuren och förblöder. Metoden och datumet för mordet känns bekant för Lacey, hon har alltid varit fascinerad av Jack the Ripper, och när ännu en kvinna hittas brutalt mördad är det inget tvivel om saken, det härjar en Ripper-kopia i London. Lacey börjar få brev skrivna o blod och konstiga telefonsamtal, är mördaren ute efter henne?

Jag har sagt det tidigare, och jag säger det igen, jag är en riktig kriminologinörd men jag läser i princip aldrig deckare. Det låter ju rätt motsägelsefullt, men jag tröttnar oftast ganska snabbt. Antingen är det slött och förutsebart eller så är det onödigt hetsigt med för många tvister att hålla reda på i likhet med Da Vinci-koden. Det här är min första roman av Bolton och jag känner mig ganska till freds. Det är intressanta karaktärer och miljön är bra. Det är inte alldeles för hetsigt men en och annan cliffhanger bjuds det ändå på. Det finns några partier där jag inte riktigt vet om jag ska vara nöjd för att jag är smartare än poliserna eller om jag ska känna mig idiotförklarad men de är få. Det finns några ledande och kanske lite irriterande cliffhangers som jag gärna hade klarat mig utan, men jag känner mig ändå ganska tillfreds i slutet då det hela ändå knyts ihop på ett bra sätt. 

Om inte annat så är Nu ser du mig en riktig nördstudie i Jack the Ripper-fallen. De bestialiska morden återskapas och flera teorier om vem denne notoriske seriemördare läggs fram. Och det tycker jag är det absolut bästa med boken, jag vill ha mer!

En liten parantes som störde mig en hel del är att datumsättningen i boken är helt uppåt väggarna. på ett ställe sägs det att det är 10 dagar från 10:e till 30:e september och mitt i oktoberkapitlen blir det september igen. På ett tredje ställe är det fredagen den 5:e oktober och sedan blir det söndagen den 6:e oktober för att sedan bli lördagen den 6:e oktober. Jag antar att det är en miss i redigeringen av översättningen, men irriterande är det.  

Recensionsbok från Modernista

Köp boken här eller här

lördag 15 september 2012

Isländsk litteratur på dagensbok.com

Idag har dagensbok.com en temadag om isländsk litteratur, en del i en serie lördagsspecialer inför bokmässan och dess nordiska tema. Läs mer om det här. 

Jag blev inbjuden att delta med tanke på min isländska bakgrund och jag läste således Hjärrttrakten av bokmässeaktuella Steinunn Sigurdardóttir: 

När Harpa rusar in i den lilla källarlägenheten i Reykjavik har hon hjärtat i halsgropen och vet inte i vilket skick hon kommer att hitta sin 14-åriga dotter. Edda har under det senaste året förvandlats från en snäll liten flicka till tonårsförälderns värsta mardröm, hon knarkar, super och hänger med stadens avskum. Harpa hittar sin dotter liggandes sovande och fullt påklädd på golvet men nu är det slut med festandet. Hon säger upp sig från sina jobb, sin bostad, tar ett plågsamt farväl av sin gamle far och släpar med sig Edda österut för att rädda henne från fördärvet.

För att läsa hela min gästrecension gå in här. 

Tack till redaktionen på dagensbok.com, det var verkligen jättekul att få vara med!

torsdag 13 september 2012

Nytt i brevlådan idag

Idag låg det inget bokpaket eller någon postavi på hallgolvet, men däremot ett färskt nummer av den nya boktidningen Books & Dreams. Jag tycker om de matta sidorna och den goda doften av nytryckt tidning. Jag bläddrar igenom lite snabbt och finner intressanta rubriker så som "Topp tio i bokvärlden", "Guide för bokmaraton" och "Biblioterapi". Jag hittar en intervju med Harlan Coben, ett reportage om att inreda för läsning och med böcker och en novell av Jens Lapidus. Och en massa annat. Det verkar vara lovande läsning, det ser jag fram emot!

tisdag 11 september 2012

Boksläpp i Skövde

bild från http://www.historiskamedia.se
Idag var det så äntligen dags för boksläppet i Skövde. Den väldigt engagerade och pålästa författarinnan Maria Gustavsdotter var här för att berätta om sin roman Helenas hämnd som handlar om Sankta Helena, eller Elin som hon även kallas i trakterna. Eftersom jag är inflyttad till Skövde så känner jag inte till de här berättelserna men flera entusiastiska Skövdebor var där och verkade nöjda. Den alltid så engagerade bibliotekschefen Anna hade läst boken och tackade Maria för den fantastiska upplevelsen. Vilket otroligt jobb det måste vara att skriva en historisk roman, med all research som ändå krävs. 

Christina Haugen var med på plats från förlaget Historiska Media för att berätta lite mer om den här historiska romanserien som Helenas hämnd ingår i, där till exempel Katarina Mazetti skrivit en del och där Dick Harrisson varit med och skissat upp idén till serien. Kul idé att framhäva olika historiska händelser som utspelat sig på olika platser i Sverige. 

Tack för en trevlig kväll!


söndag 9 september 2012

Absurt, filosofiskt, konstigt och alldeles underbart

En annan stad - Michal Ajvaz

En man hittar en bok med en rygg av lila sammet på ett antikvariat. Den innehåller en för honom okänd skrift och den öppnar upp en helt ny värld, ett parallellt Prag som finns i periferin och som alla inte kan se. Han dras in i det ena magiska äventyret efter det andra med nya varelser och udda händelser. 

Jag fullkomligt älskar det här, det är helt fantastiskt. Det ger en känsla av Den oändliga historien från när man var liten, man får lite den där känslan när man var liten och trodde att alla leksaker levde när man sov. Jag får också en känsla av att man blandat ihop Harry Potter med Liftarens guide till galaxen och låtit Tim Burton regissera. Även minnet av den fantastiska Mästaren och Margrita väcks till liv. Jag fattade inte särskilt mycket men jag älskar det och jag ville redan läsa om boken efter att jag bara kommit halvvägs. 

Språket är också underbart, Ajvaz har nog vägt varje ord på en liten guldvåg innan han placerat dem i meningar och det måste ha varit ett enormt jobb att lyckas översätta det. 

Köp boken här eller här.  

fredag 7 september 2012

Jag har blivit med knapp!

Såhär i bokmässetider kommer det alltid upp ett behov av att köpa prylar till sin blogg så som visitkort, klistermärken, T-shirts och så vidare. I år har jag dock nöjt mig med en knapp. Om ni mot all förmodan inte skulle känna igen mig på mitt eldröda hår så kan ni alltså hålla utkik efter den här:





Just nu!

Ja det vimlar av en enkät i bloggosfären som kallas "just nu" och jag hakar väl på!

Vid sängen: Har jag Guillous nya trots att jag redan läst ut den. 
 
På soffbordet: Har jag faktiskt städat rätt rejält så nu finns där mest bara en duk och ljushållare. Fast jag lämnade faktiskt kvar Hjärttrakten av Steinunn Sigurdardottir där i morse. 
 
Som ebok: Läser jag Doktor Kessners hemlighet av Adam Hansson.   
 
Läser jag lite då och då: DN Söndag
 
Bokcirkelbok: En annan stad av Michal Ajvaz. Har redan läst den och har träff på söndag. 
 
Utmaningsbok: Som många andra är jag med i TRE på TRE-utmaningen och ska läsa tre islänningar. Jag har redan lyckats byta titlar i min lista, men har påbörjat ovan nämna Hjärttrakten som första bok. 
 
På is: Hm, jag läste 300 sidor i The Passage för över ett år sedan men den föll lite i glömska. 
 
Borde jag börja med: Jag tycker att jag ligger rätt bra till med mina borden, även om det känns som att man alltid kan läsa mer. 
 
Längtar jag efter att få läsa: Zadie Smiths NW som kom igår, när ska jag hinna med den?
 
I dvdspelaren: Jag äger ingen DVD-spelare faktiskt, men jag tycker det är riktigt kul att Doctor Who börjat igen, ser fram emot fortsättningen av Downton Abbey och Dexter

torsdag 6 september 2012

Let me introduce: Min Surfplatta!


Förlagen blir allt mer villiga att skicka elektroniska recensionsböcker och min överfulla bokhylla, mitt postombud och min älskade sambo hurrar i kör för att slippa mina bokpaket. För ett tag sedan läste jag en bok på iPad för att den helt enkelt inte funkade alls på Kindle (som PDF saknades nedersta raden på varje sida och som konverterad till mobi blev text och siffror huller om buller). Här satt jag sedan helt plötsligt med tre recex i elektroniskt format och tänkte "Hur tusan ska jag läsa det här, på mobilen?" och då råkar jag fylla 30 och får av ovan nämnde sambo en alldeles egen surfplatta!

Nu kan jag läsa PDF, Kindle-böcker, EPUB, låna böcker på biblioteket och köpa isländska e-böcker (om vi nu enbart ska ta upp läsaspekterna av plattan). Jag är riktigt nöjd. 

onsdag 5 september 2012

Bokpepp!


Idag hämtade jag ut två efterlängtade recensionsböcker från Modernista, Tigrar i rött väder av Liza Klaussmann och Nu ser du mig av S.J. Bolton.


Peppen!

Den förlorade broderns historia

Dandy - Jan Guillou

När Sverre läste till dimplomingenjör i Dresden tillsammans med sina bröder, förälskade han sig i en engelsk studiekamrat. I stället för att åka tillbaka till hemlandet Norge och bygga broar bestömde han sig för att åka med sin Albie hem till godset i England. Homosexuallitet är självfallet inget den engelska adeln godtar och de lever sitt kärleksliv i smyg samtidigt som de ska genomföra stordåd inom lantbruksteknologi och dylikt. Men Sverre brinner för konsten, han vill måla och han gör det väl. 

Del två i Guillous romansvit om 1900-talet är inte så lik del ett, men utspelar sig under precis samma tidsperiod. Brobyggarna var mer spännande, mer teknologi och Norges respektive Afrikas hårda natur. Den här gången handlar det lite mer om engelsk adel och landsbygd, om konst och om lite kvinnliga rättigheter och om homosexualitet i början av 1900-talet. Jag faller inte riktigt för någon karaktär, och jag tycker kanske inte att det händer så fasligt mycket men jag får ändå ett intresse för vad som pågick i världen under den här tiden. I Brobyggarna slogs jag av att jag aldrig tidigare tänkt på hur man bygger broar och järnväg, utan tagit det för givet. I Dandy får jag inte direkt någon sådan uppenbarelse, jag vet att kvinnor och homosexuella inte hade det lätt då, men det är som sagt ändå något som fångar mitt intresse för skildrandet av tiden som sådan, med Bloomsburygruppen, Titanic och så vidare. 

Det märks att Guillou är journalist, för det enorma researcharbetet som han måste ägnat sig åt inför de här böckerna tar lite överhanden ibland. Berättelsen, och således även karaktärerna, kommer lite i skymundan för all information om berättelsens samtid ska komma med, vare sig den är relevant för berättelsens framskridande eller inte. 

Brobyggarna fick otroligt mycket kritik för att inte ge en sann bild av tyskarnas kolonialiserande av Östafrika, Guillou gav tydligen en alldeles för snäll bild av det hela. Om jag ska vara helt ärlig så skiter jag i vilket, det är en roman och ingen historiebok för skolan. Dandy kommer säkert den bli kritiserad ( blir inte Guillou alltid det?) och det kommer säkert handla om homosexualiteten, britternas involvering i första världskriget, eller något annat. Och återigen så bryr jag mig inte märkvärt, det är en roman!

Recensionsbok från Piratförlaget

Köp boken här eller här. 

tisdag 4 september 2012

Sara-Sofias läsrapport augusti 2012

Augusti blev en helt okej månad rent läsmässigt, måste jag säga. Många bra och givande böcker.

Evig Eld - Jonas Moström (ljudbok)
A Storm of Swords - George R.R. Martin (tredje boken i Game of Thrones-serien)
Sharp Objects - Gillian Flynn
Brott - Karin Fossum (ljudbok)
Jag finns - Maja-Maria Henriksson (ljudbok)
Vattenänglar - Mons Kallentoft (recensionsbok)
Skugga - Karin Alvtegen (ljudbok)
The Fall of Anne Boleyn; A Countdown - Claire Ridgway

Totalt 1907 sidor samt 34 timmar och 25 minuter.

A Storm of Sword, Brott samt The Fall of Anne Boleyn (som dock är en faktabok) måste jag kora som favoriter denna månaden. Hela Game of Thrones-serien har hittills varit helt otroligt bra, jag kan knappt hålla mig tills jag får kasta mig över bok nummer fyra. Dock vill jag inte att den skall ta slut för fort, så jag försöker lägga band på mig så gott det går.
Vattenänglar och Jag finns var tyvärr mindre bra. Vattenänglar hade som jag tidigare skrivit en intressant story, men jag kände att författaren slaktade detta lite med allt inblandande av kursiverade tankar från de döda offren. Jag finns började som en gripande och smärtsam bok om en flicka som mobbas och kränks både i skolan och hemma, men den blev tyvärr ganska tjatig mot slutet och jag kom på mig själv med att tänka på annat när jag lyssnade på den.

Har ni läst något extra bra under augusti månad?

Får man daska till ett barn på käften?

Örfilen - Christos Tsiolkas

Hector och Aisha har bjudit in sina vänner på grillfest. I stundens hetta får en 3-åring en örfil av en man som inte är hans pappa. Festen skingras genast och bekantskapskretsen splittras upp i två läger, ett där man anser att dt aldrig är okej att slå ett barn och ett läger där man tycker att det var rätt oskyldigt och att barnet gjort sig förtjänt av det. 

När jag läste beskrivningen av den här boken i höstens SvB-katalog så måste jag erkänna att jag inte alls blev intresserad. Om det inte varit för att enligt O läst den på engelska och hyllat så hade jag nog aldrig läst den. Men den handlar om mycket mer än vad baksidestexten ger sken av, den gör inte bokens innehåll rättvisa. 

Örfilen berättas ur flera personers perspektiv, ett antal karaktärer får i ett var sitt kapitel utrymme för sin historia. Den här örfilen har inte så stor plats i boken som man kunde ana av beskrivningen utan den finns mer i bakgrunden, för att ibland komma upp till ytan, och den håller på något sätt ihop de olika berättelserna som en lite makaber gemensam nämnare. Jag älskar sådana här "saker-ur-flera-perspektiv"-berättelser även om just den här boken inte beskriver samma händelse flera gånger utan mer att det är en samling berättelser som råkar utspela sig i samma umgängeskrets ungefär samtidigt. Karaktärerna pusslas ihop till en helhet genom både sina egna och andra personers ögon. Det dyker hela tiden upp överraskningar och berättelsen blir sällan tråkig trots sina 511 sidor. 

Och det är inte enbart agan som är det moraliska dilemmat i boken, utan det handlar även om invandring, religion, relationer, levnadsstandarder och så vidare. 

Karaktärerna i boken är alla intressanta, men jag faller mer för vissa än andra. Jag tycker bättre om kvinnorna än männen, och det beror nog mest på att alla män i boken är otrogna svin. Och det är här boken faller lite i mina ögon, varför gjorde han varenda man otrogen? Varför måste alla män ragga upp 18-åringar eller gå till horor? Räcker det inte med att någon är lat och att någon är en suput? Och så är det väldigt många som knarkar, det känns också lite som att jag undrar om verkligen alla måste dra en lina eller röka på. Men flera karaktärer tycker jag oerhört mycket om, tonåringarna till exempel (även om de knarkar lite), de kommer stanna kvar hos mig medan jag nog glömmer av de där sviniga männen.


Recensionsbok från Leopard förlag via Booked

Köp boken här eller här. 

söndag 2 september 2012

Äntligen läshörna! (igen)

För ett tag sedan skrev Sara-Sofia om sin nya läshörna, och jag kan ju inte vara sämre. Här kommer lite bilder!


Före: En helt tom och outnyttjad hörna och vår gigantiska TV står på en liten möbel avsedd för en liten TV.

TADA! Läshörna med fåtölj i bästa mysanda, ett sidobord med Kindle och en Penguindmugg redo för läsning



Till vänster har det nu dykt upp en hylla och TV:n har fått en ny bostad där alla TV-spel får plats. Och dessutom plats för vinställ, virklåda och iPhonedocka.

Läsfåtöljen by night kan lätt förvandlas till en avslappnande oas med ett glas whisky.


lördag 1 september 2012

Mettas Läsrapport Augusti 2012

A Clockwork Orange - Anthony Burgess (Klassiker, Recensionsbok)
Getingfabriken - Iain Banks (Recensionsbok)
Miss Jean Brodies bästa år - Muriel Spark (Klassiker, Recensionsbok)
Rosengädda, nästa! - Emma Hamberg (Recensionsbok, E-bok)
Dandy - Jan Guillou (Recensionsbok)

Recensionsbok: 5 (av 5 möjliga!)
E-bok: 1
Ljudbok: 0
Hyllvärmare: 0
Klassiker: 2 
Boktolvan: favoriter: 0

Månadens bästa: A Clockwork Orange var ganska svår pga språket, men jag tänker på den hela tiden. 
Månadens sämsta: Dandy gav mig inte så mycket, även om den inte var dålig. Recension kommer 5/9
Månadens överraskning: Getingfabriken som helt oväntat damp ner i brevlådan och som var hur bra som helst. 

LinkWithin