Fortsätt till huvudinnehåll

Se på oss nu - Geir Gulliksen

Hans och Ingunn har varit gifta i närmare 20 år. De har en tonårig dotter ihop och Hans har barn sedan tidigare. De har det bra, tills det där bröllopet där de egentligen inte känner någon. Hans träffar på en ung kvinna med mjölkstockning som han hjälper, han blir lite för upphetesad av situationen än vad som kanske är okej och hon måste ha märkt det. Hans tycker sig inte vara typen som är otrogen men han kan inte sluta tänka på den unga Hariett. Hon är annorlunda, intresserad av kultur och sexuellt spännande. 

Likt sin förra bok Berättelse om ett äktenskap utmanar Gulliksen sexuella och relationella tabun. Åldersskillnader, otrohet, bröstmjölk och många andra ämnen tas upp helt ocensurerat. Jag är absolut inget fan av utomäktenskapliga äventyr men Gulliksen är en skicklig berättare som varken lägger ett värde i sina karaktärers beslut eller väljer ut en karaktär åt läsaren att heja på. Spänningen i romanen är olidlig, passionen skvalpar över och Hans förälskelser påminner om en nykär förvirrad tonåring. I ensa scenen ska han ta vara på sin tonåring, i nästa beter han sig som en. 

Kanske tappar den lite tempo och fokus mot slutet men jag är ändå helt golvad, jag kan inte sluta tänka på dessa karaktärer mellan läsningarna och när jag slutligen lägger boken ifrån mig. Jag kommer på mig själv med att fundera på hur det ska gå för dem. Jag är till och med på väg att berätta om dem på lunchen på jobbet, tills jag inser att de inte finns på riktigt. Boken kommer nog stanna länge hos mig.


Köp boken här eller här

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.