Fortsätt till huvudinnehåll

Deckardrottningen löser mord på nätet


Färgglad hawaiiskjorta och ormskinnskor, det är ingen hejd på hur skön den skotska decksrdrottningen Val McDermid är.
Serien om Carol Jordan och Tony Hill är uppe i til böcker men när Val började skriva om dessa karaktärer var tanken inte att det skulle bli en serie, till exempel hade hon nog använt en verklig stad om hon visste att det skulle bli fler. Den senaste boken i serien som finns på svenska, Det svarta nätet, är nummer nio i ordningen och gandlar om troll på nätet. Framför allt om kvinnor som blir trollade ich trakasserade på internet. Det är män som trollar, Val funderar på om det kan handla om att män förr tillverkade saker och hade mer fysisk mening i världen men understryker att det så klart inte på något vis är en ursäkt.
Jag har själv inte läst något sv Val McDermid och jag är inte särdeles imponerad av deckarserier över huvudtaget men det är intressant att höra hur dessa böcker blir till. Karaktärer som utvecklas, karaktärers relationer som förändras och hur polisteamet sätts ihop. Balansen mellan de långvariga karaktärerna och varje boks emskilda handling är hårfin. Val skriver alltid de berättelser hon vill skriva, därav har hon flera serier med olika karaktärer. En berättelse får inte bli hämmad eller inte bli av på grund av karaktärer. Ibland blir det till och med fristående böcker. Det som driver henne är att hon skriver den bok hon själv vill läsa.
Val blir mäkta road av att folk säger att de inte gillar hennes böcker för de är för våldsamma. Det handlar om mord, våld är liksom oundvikligt då. Dock vill hon inte skriva våld för våldets skull och ifrågasätter alltid om hon är onödigt våldsam.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo