Fortsätt till huvudinnehåll

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?

Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla
andan av tempot, det finns mörka thrillers som man mår illa av och så finns det långsamma, suggestiva tegelstenar som rör sig i deckargenren men som är så mycket mer, en sådan är Sanningen om fallet Harry Quebert. För oss som inte får nog av miljön nordöstra USA är den så klart komplett med både New York och New Hampshire. Det finns gott om komplicerade kärlekshistorier, allt fler och allt mer invecklade utefter berättelsens gång. Det finns en mordgåta som också komplicerar mer och mer, ända till den sista av de över 700 sidorna. Och vem tycker inte om att läsa om författare och skrivprocessen? Lite aka-porr kläms också in i och med att Harry jobbar på universitet och återblickar till då Marcus gick på Harrys lektioner. Den har också många speciella och invecklade karaktärer, alla med sin historia och sin koppling till Nola. Den har helt enkelt allt (utom möjligen zombieapokalypsen) och borde passa de flesta, ett riktigt hett julklappstips!

Boken har jämförts med Twin Peaks och jag förstår jämförelsen i och med den mystiska Nola och alla relationer som nystas upp runt henne efter hennes död, likt Lauras i Twin Peaks, men där stannar likheterna. Jag ser helt andra kvalitéer i Twin Peaks, det är helt andra saker jag tycker om med den serien, som inte finns i den här boken och jag tror att det finns många med mig som tänker så. Det övernaturliga, motsägelserna, surrealismen och obehaget på grund av det okända är det jag främst tänker på med Twin Peaks och berättelsen om Laura Palmer. Läs alltså inte den här boken med Twin Peaks i åtanke. Den har även jämförts med vår svenska Män som hatar kvinnor, vilket kanske kan vara att de hör till samma genre och att de har ett intelligent disposition men innehållet är ändå väldigt olika.  

Hur som helst så har boken fått alldeles för lite uppmärksamhet i Sverige. Jöel Dicker är från Schweiz, platserna där hans roman utspelar sig till trots, som skriver på franska. Han är ynka 30 år gammal och har förhoppningsvis fler romaner av den här kalibern i sig. Sanningen om fallet Harry Quebert kom ut på franska 2012, har vunnit flera priser och översatts till 32 språk. I september i år släppte han en ny roman Le Livre des Baltimore som jag hoppas att ett engelskspråkig och/eller svenskspråkigt förlag sitter och översätter i detta nu så jag får läsa den snart. 

Köp boken här eller här

Julkalenderbloggstafetten anordnas av Sofies Bokblogg. Läs även gårdagens inlägg hos Sagan om sagorna och morgondagens inlägg kommer vara hos Bokdivisionen

Kommentarer

 1. Denna köpte jag tidigare under hösten för jag tycker att den verkar intressant.

  SvaraRadera
 2. Jag har aldrig hört talas om vare sig författaren eller boken, men den verkar intressant trots att jag inte är så förtjust i deckare. Kanske är det det där med författare, skrivande och förlag som lockar.
  Tack för ditt inlägg!

  SvaraRadera
 3. Tack för ditt fina boktips/kram

  SvaraRadera
 4. Den hade jag inte heller hört talas om!

  SvaraRadera
 5. Jag har hört så väldigt skilda saker om denna att jag helt enkelt måste läsa den och få reda på hur det verkligen är! ;) Tack för tipset!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.