Fortsätt till huvudinnehåll

Även kvinnor vill, kan och måste slåss för sitt land

Kriget har inget kvinnligt ansikte - Svetlana Aleksijevitj

2015 års Nobelpristagare i litteratur visade sig vara den vitryska reportageskribenten Svetlana Aleksijevitj, äntligen. Hon skriver inte skönlitteratur, hon skriver inte facklitteratur, hon skriver något mitt emellan, något eget, något som är precis vad som behövs. Hon gräver ner sig i kvinnornas historia, i den enskilda människans historia och ger dem en egen röst med sitt karga, pricksäkra men samtidigt fundersamma språk. Hon talar inte om för oss vad vi ska tycka eller tänka utan hon redogör för det som fanns i en sammanställning av många unika röster som samtidigt blir ett sammelsurium av händelser i historien. 

Jag väntade mitt andra barn...Jag hade redan en son som var två år och nu var jag gravid igen. Det var krig. Och min man var vid fronten. Jag åkte till mina föräldrar och gjorde...Ni fattar? Abort...Trots att det var förbjudet då...Hur skulle jag kunna föda? Omgiven av gråt och klagan...Det var ju krig! Hur skulle man kunna föda med döden runt omkring? Jag utbildade mig till krypterare och sedan skickades jag till fronten. jag ville hämnas mitt barn - hämnas för att jag inte kunnat föda henne. 

Ja jag skulle kunna öppna upp vilken sida som helst och skriva av ett citat för så bra är det. Det finns inga transportsträckor i Aleksijevitj verk, allt är relevant. Hon lyfter fram såriga fötter i för stora skor framför skildringar av stridsvagnar. Hon lyfter fram känslor, minnen, färger, dofter snarare än datum, stora slag och kända krigshjältar som den manliga historia vi är vana vid att läsa. 

Boken kom förvisso ut under mitten av 1980-talet, en kontroversiell bok i dåtida Sovjet, men den är på alla sätt aktuell idag. Medlen förändras men kriget mellan människorna består och kvinnornas roll med det. 

Det här är inte på något sätt svår litteratur, språkligt sett med tanke på att Nobelrpistagare brukar skrämma gemene man, utan det enda som är svårt här är det mänskliga lidandet och det ocensurerade reportaget om dessa arma kvinnor. 


köp boken här eller här

Kommentarer

  1. Kommer absolut att läsa någon bok med författarinnan. Böckerna verkar intressanta.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.