Fortsätt till huvudinnehåll

När indierocken tog över Skövde

wikipedia.org
Vad gör man om man är ett band som varit framgångsrikt sedan tidigt 90-tal och inte riktigt vet vad man ska göra nu. Många band lägger av, går skilda vägar, startar soloprojekt. Men inte Bob Hund, de bestämde sig för at sälja sina instrument och genomföra spelningar genom att låna instrument. Flera ungdomar i Skövde ställde upp med saker ur sina replokaler i utbyte mot att bandet spelade i staden. 

I år firar Skövde Kulturhus 50 år och firar med flera satsningar, däribland tog Bob Hund över hela kulturhuset under två dagar, 4-5 december. Det visades foton, filmer, det gick att köpa T-shirts och få rabatterade tatueringar. Huvudakten må ha varit en spelning under fredagkvällen men den häftigaste kulturupplevelsen av alla var ackompanjemanget till den klassiska stumfilmen Man with movie camera

Filmen är producerad 1928 och hade premiär tidigt 1929 och är alltså en experimentell
Man with Movie camera
dokumentärfilm helt utan handling eller skådespeleri. Den utspelar sig i flera Sovjetiska städer där filmaren Dziga Vertov skildrar lvardagsivet och stadsrytmen. Allt från vimlande konsertupplevelser till spårvagnar till brandkårsutryckningar skildras med fantastisk precision och med teknik som är väldigt före sin tid, så som slow motion och extrema närbilder som uppfunnits av Vertov och som  således tidigare aldrig hade skådats. 

Det är inte svårt att förstå och vara tacksam för att ett en hop erfarna musiker som Bob Hund tar sig an att skriva musik till den här filmen. Som åskådare slängs jag mellan tanken att jag är helt med på deras tolkning och en upplysande insikt om hur man skulle kunna tolka filmens känsla och rytm. Jag är helt med på den lugna känslan då morgonens spårvagnar rullar på i sitt bestämda tempo och jag lyfts upp av den hetsiga musiken som ackompanjerar fartfyllda bilturen. Det är en ganska udda upplevelse att titta på ett liveband som har ryggen emot sin publik och jag hade väldigt svårt för att bestämma mig om jag skulle se på filmen eller på vad musikerna höll på med. Som om detta inte vore nog så fanns möjligheten att köpa Bob Hund-öl att ta med in och avnjuta under föreställningen. 

bild från sla.se
Bob Hund gör något nytt och unikt, de ger sig på de flesta områden inom kulturen och gör det på en och samma gång.  Har ni möjlighet att ta del av detta spektakel så gör det. Och kolla in dokumentären "Dom kallar oss artister" på SVT Play där deras resa från att sälja sina instrument till spelning för ungdomar i Skövde visas. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.