Fortsätt till huvudinnehåll

En bortglömd superstjärnas berättelse

Searching for Sugar man
Regi: Malik Bendjelloul
Finns att se på svtplay till och med 17 juni.

Sixto Rodriguez försökte dig på en musikkarriär i hemstaden Detroit i slutet av 60-talet men han slog inte riktigt igenom. I efterhand är det ingen som förstår varför för med texter på samma nivå som Bob Dylan borde Rodriguez ha blivit en storstjärna. Hans karriär fick ett abrupt slut då han i början av 70-talet glömdes bort efter att ha skjutit sig själv i huvudet på en spelning. Eller hällde han bensin på sig tände fyr på scen?

Dock är Rodriguez inte helt okänd, åker man till Sydafrika är han en storstjärna. Hans texter om kamp och fattigt liv i Detroit tilltalade människorna i Sydafrika under Apartheideran och hans musik blev för många ledmusik åt motståndarrörelsen. När man så försöker ta reda på lite mer om artisten och personen Rodriguez kommer så en oväntad vändning, hans dotter hör av sig och säger att fadern inte alls är död. Vem är han då och vad har han gjort under alla dessa år? Vet han ens om att han är en superstjärna i Sydafrika?

Vad som börjar som en riktig ångestklump med en fantastisk artist  slutar alltså i en riktigt varm solskenshistoria. Anledningen till att den här Oscarvinnande dokumentären visats på SVT just nu är dess raka motsats då den svenske regissören Malik Bendjelloul tragiskt gick bort i förra veckan. Han hyllades även genom att filmen visades på filmfestivalen i Cannes. Ofattbart tragiskt att en så ung och talangfull person är borta, mina tankar går så klart till hans familj. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.