Fortsätt till huvudinnehåll

1001 böcker man bör ha läst innan man dör - uppföljning

Jag hittade ett gammalt inlägg där jag listat och markerat böcker jag läst på en lista om 1001 böcker man bör ha läst innan man dör och jag blev så klart nyfiken på hur denna lista förändrats sedan jag skrev inlägget 15 april 2011. Hela listan finns här och här får ni uppdateringarna. Som vanligt är det fetmarkerat om man läst boken, enbart författarens namn är fetmarkerat om man läst annan bok av författaren. 

9. The Master – Colm Tóibín (Även 160. The Heather Blazing – Colm Tóibín)
Jag har läst Colm Tóibin (Brooklyn) nu men inte The Master, men den har jag numer i hyllan. 

45. The Body Artist – Don DeLillo (Även 96. Underworld – Don DeLillo168. Mao II – Don DeLillo206. Libra – Don DeLillo245. White Noise – Don DeLillo280. The Names – Don DeLillo318. Ratner’s Star – Don DeLillo)
Jag har läst novellsamlingen Ängeln Esmeralda

63. The Blind Assassin – Margaret Atwood (Även 109. Alias Grace – Margaret Atwood145. The Robber Bride – Margaret Atwood199. Cat’s Eye – Margaret Atwood242. The Handmaid’s Tale – Margaret Atwood354. Surfacing – Margaret Atwood) 
Jag har läst Oryx & Crake

89. The Hours – Michael Cunningham (Även 181. A Home at the End of the World – Michael Cunningham)
Filmen Timmarna harm an ju så klart sett men jag har också läst By Nightfall som jag tyckte väldigt mycket om.  

147. The Secret History – Donna Tartt
Jag håller på med den här just i detta nu! 

237. Oranges Are Not the Only Fruit Jeanette Winterson (Även 154. Written on the Body – Jeanette Winterson, 187. Sexing the Cherry – Jeanette Winterson214. The Passion – Jeanette Winterson)

254. The Wasp Factory – Iain Banks (Även 35. Dead Air – Iain Banks138. Complicity – Iain Banks153. The Crow Road – Iain Banks207. The Player of Games – Iain M. Banks)
Jag har läst Getingfabriken och har Skuld i bokhyllan. Författaren avled tyvärr förra sommaren efter en kort tids sjukdom. När Banks fick veta att han hade dödlig cancer friade han till sin kärlek och frågade "would you liek to do me the honour of becoming my widow?" lite makabert men härligt realistiskt på samma gång. 

352. The Summer Book – Tove Jansson

376. The French Lieutenant’s Woman – John Fowles (Även 409. The Magus – John Fowles435. The Collector – John Fowles)
Läst juni 2012 och jag har Illusionisten i hyllan. 

437. A Clockwork Orange – Anthony Burgess

450. The Prime of Miss Jean Brodie – Muriel Spark (Även 363. The Driver’s Seat – Muriel Spark431. The Girls of Slender Means – Muriel Spark465. Memento Mori – Muriel Spark)
Jag har läst Miss Jean Brodies bästa år.  

467. Breakfast at Tiffany’s – Truman Capote (Även 408. In Cold Blood – Truman Capote)
Jag har läst Frukost på Tiffanys 

496. Lolita – Vladimir Nabokov (Även 380. Ada – Vladimir Nabokov 438. Pale Fire – Vladimir Nabokov485. Pnin – Vladimir Nabokov)
Jag har läst Lolita

508. Lord of the Flies – William Golding (Även 289. Rites of Passage – William Golding)
Jag har läst Flugornas Herre

527. Foundation – Isaac Asimov

529. The Catcher in the Rye – J.D. Salinger (Även 445. Franny and Zooey – J.D. Salinger)
Har läst Catcher in the Rye

625. Independent People – Halldór Laxness

676. Lady Chatterley’s Lover – D.H. Lawrence (Även 693. The Plumed Serpent – D.H. Lawrence721. Aaron’s Rod – D.H. Lawrence724. The Fox – D.H. Lawrence728. Women in Love – D.H. Lawrence742. The Rainbow – D.H. Lawrence749. Sons and Lovers – D.H. Lawrence)
Läst i augusti 2012 utan recension, har även läst Pojken & Gunghästen

695. The Murder of Roger Ackroyd – Agatha Christie
Jag har läst 10 små negerpojkar april 2011. Har även läst Dolken från Tunis en gång i tiden men verkar ha glömt det förra gången jag kollade igenom listan. 

714. The Garden Party – Katherine Mansfield
Jag har läst Den nya Isabel

794. Dracula – Bram Stoker

820. The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde – Robert Louis Stevenson (Även 814. The Master of Ballantrae – Robert Louis Stevenson822. Kidnapped – Robert Louis Stevenson831. Treasure Island – Robert Louis Stevenson)

886. Madame Bovary – Gustave Flaubert (Även 834. Bouvard and Pécuchet – Gustave Flaubert, 845. The Temptation of Saint Anthony – Gustave Flaubert, 858. Sentimental Education – Gustave Flaubert)

916. The Fall of the House of Usher – Edgar Allan Poe (Även 909. The Purloined Letter – Edgar Allan Poe911. The Pit and the Pendulum – Edgar Allan Poe)
Läst hösten 2011 utan recension

936. Emma – Jane Austen

948. The Mysteries of Udolpho – Ann Radcliffe
Läst under hösten 2011

Så 18 nya titlar, en omläsning samt en på gång och 22 nya författare samt en på gång. Inte helt illa för tre år fast i den här takten kommer jag nog aldrig bli klar med dessa 1001 böcker. Vi får väl se vad som skördats om ytterligare tre år igen. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.