Fortsätt till huvudinnehåll

En eftermiddag med Timo och Ted

Fånga en ängel - en hyllning till Ted Gärdestad
Medverkande: Timo Räisänen och Göteborg Wind Orchestra
Spelades på Kronhuset i Göteborg 10-12 april 2014. 

En efter en kommer musikerna i blåsorkestern in, några provspelar lite på sina instrument, andra tittar koncentrerat ner i sina notpapper. Sedan kommer några killar in och stämmer gitarrer och sist kommer han så, den seriefigurssöte och otroligt musikaliske Timo Räisänen. De drar av en riktig popdänga där publiken känner sig manad att klappa med och jag undrar lite var jag har hamnat men allt eftersom kommer det ordentligt igång, vissa låtar är lite mer jazziga och andra rätt maffiga åt big band-hållet. Timo är en enorm scenpersonlighet som både skojar och gråter och det är en fröjd att få följa hans tolkningar av Gärdestads låtar igenom den drygt två timmar långa föreställningen. Vi fick höra hits som Eiffeltornet, Satellit, Sol, vind och vatten samt För kärlekens skull men även en del mer okända låtar, blandat från 70-talet fram till hans sista skiva 1994. Timo berättar lite om Ted mellan låtarna och man känner att Timo och Kapellmästare Martin Schaub verkligen läst på om Ted Gärdestad och valt låtar efter vad de personligen anser vara en bra blandning som representerar hans liv. 

Jag ska villigt erkänna att jag inte har lyssnat särskilt mycket på vare sig Ted eller Timo utöver det
Bild från sr.se
man hört på TV och radio men jag tyckte att den här blandningen lät som en perfekt mix och jag hade helt klart rätt. Jag är en riktig sucker för musik med orkestrar involverade, jag tyckte till exempel att Metallicas S/M-skiva är skithäftig, och den här uppsättningen gör mig inte besviken. Vissa låtar är riktigt pampiga med riktiga explosioner av blåsinrtumentspassager och några låtar spelar enbart av Timo och det lilla bandet bestående av gitarrist, bassist och trummis. 

Om jag får klaga på något så skulle det väl vara miljön man som publik satt i. Att sitta i två timmar (med paus men ändå) på hårda stolar ihopknökade med alla andra känns i alla fall för mig lite konstigt när man är på konsert. En sådan här spelning hade för mig gjort sig bättre i någon typ av salong där man kan sitta vid ett bord och ta ett glas vin. Jag känner mig lite fånig när jag sitter där på den där stolen och gungar med i de svängiga låtarna eller fäller en liten tår i de riktigt känslofulla. Och jag vill sjunka igenom golvet när tanterna börjar klappa takten i varenda låt. 

Men det gav mersmak, kan man få önska sig Timo i TV4:s Så mycket bättre inom en snar framtid kanske? Titeln på programmet är trots allt tagen från en Ted Gärdestad-låt och jag tror Timo skulle få en riktig September-skjuts i det programmet, fast jag tvivlar på att det är något han är sugen på faktiskt. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.